Liedekerks speelplein moet Franstalige kinderen toelaten

UNKNOWN

Het nieuwe reglement van de speelpleinwerking in Liedekerke dat Franstalige kinderen uitsluit, is niet wettig. Dat zegt Vlaams minister van Inburgering Marino Keulen na inzage van het document. Volgens zijn woordvoerder is de zin die stelt dat de speelpleinwerking enkel kinderen aanvaardt die Nederlands begrijpen, in strijd met de discriminatiewet.

Inwoners
"We hebben de gemeente op de hoogte gebracht dat de bepaling moet worden geschrapt", zegt de woordvoerder. Liedekerke mag wel nog kinderen weigeren die niet in de gemeente wonen en geen familiale band kunnen aantonen met een inwoner. "Die regel wordt in verschillende gemeenten gehanteerd."

Communicatieproblemen
Gisteren kwam aan het licht dat het speelplein in Liedekerke een nieuw huishoudelijk reglement heeft opgesteld. Daarin wordt gestipuleerd dat de hoofdmonitor voortaan kinderen kan weigeren die geen Nederlands spreken of begrijpen.

Volgens burgemeester Luc Wynants (CD&V) werd de maatregel genomen wegens communicatieproblemen in het verleden. "Wanneer men een bende kinderen bij elkaar moet houden en veilig wil laten spelen, is het belangrijk dat ze begrijpen wat de monitoren tegen hen zeggen", aldus Wynants. (belga/gb)