Lidl, Aldi en Carrefour passen openingsuren aan, Colruyt, Delhaize en Albert Heijn volgen niet

De Lidl in Wellen, ter illustratie.
Karolien Coenen De Lidl in Wellen, ter illustratie.
Na Lidl hebben nu ook Aldi en Carrefour beslist om hun openingsuren aan te passen zolang de coronamaatregelen gelden. Colruyt, Delhaize en Albert Heijn blijven momenteel bij hun gebruikelijke openingsuren.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Om het personeel wat meer rust te geven, hebben Lidl, Carrefour en Aldi hun openingsuren aangepast. Lidl is sinds woensdag ‘s avonds een uur minder lang open: tot 19 uur in plaats van 20 uur en op zaterdag tot 18 uur in plaats van 19 uur.

Carrefour zal de winkels die het in eigen beheer uitbaat -dat zijn de Hypermarkten en een groot deel van de Markets- op vrijdagavond een uur vroeger dicht doen. Dat betekent dat ze op vrijdagavond om 20 uur in plaats van 21 uur sluiten. Over eventuele aanpassingen bij Carrefour-winkels die in franchise uitgebaat worden, beslissen de zelfstandige uitbaters.

Aldi-winkels zullen dan weer op zaterdag een uur vroeger dicht gaan: om 18 uur in plaats van 19 uur. In de week blijft Aldi open van 8.30 uur tot 19 uur.

“Uren niet ruimer maken”
Colruyt, Delhaize en Albert Heijn blijven bij hun gewone openingsuren. “Wij gaan onze uren niet ruimer maken, maar ook niet inperken”, zegt Colruyt-woordvoerster Silja De Cock. “Ten eerste is de toestand in de winkels aan het normaliseren en zien we niet meer de grote massa klanten. Ten tweede willen we nog ruim genoeg open zijn voor mensen die nog steeds moeten gaan werken.”

Alle supermarkten lijken bereid om hun personeel op de een of de andere manier extra te steunen in deze voor hen zware tijden. De vakbonden vroegen om de supermarkten ‘s avonds vroeger te sluiten, zonder loonverlies. Andere pistes waren extra verlof, recuperatiedagen en premies. Er loopt daarover nog overleg op sectorniveau. De meeste supermarkten wachten dat af alvorens zelf initiatieven te nemen.

Nachtshift
Delhaize opent wel al tijdelijke winkels voor de medewerkers van de distributiecentra in Zellik en Ninove. Enkele distributiecentra hebben een nachtshift in het leven geroepen om het extra werk klaar te krijgen. Dankzij de tijdelijke personeelswinkels kunnen de werknemers op hun werk basisboodschappen doen. Het Delhaize-personeel krijgt momenteel ook een hogere korting dan anders op hun eigen aankopen.

Ondertussen blijven alle supermarktketens benadrukken dat de aanvoer niet verstoord is en dat er nog van alles genoeg is. Van sommige producten wordt meer verkocht, voornamelijk producten die lang houdbaar zijn maar die worden aangevuld. Dat aanvullen neemt wel tijd in beslag, dus hier en daar kan een rek nog leeg zijn.

Lees ook: Terugkeren uit lockdown: hoe doe je dat juist? Eerst scholen openen, of toch eerst cafés en restaurants? (+)
57 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • David Somers

  Waarom kan colruyt,delhaize en albert heyn hun winkels niet een uurtje vroeger sluiten,zodat medewerkers op een veilige manier de winkelrekken kunnen.Ik ben echt nieuwsgierig hoeveel winkelpersoneel reeds besmet is met het corana virus?Waarom moet het zolang duren om een beslissing over extra verlof,extra premies,extra veiligheidsmateriaal voor deze mensen. Wat ik wel kan vaststellen is, dat de prijs van wc-papier wel reeds werd verhoogd. Bedrijfsleiders, politici neem jullieverantwoordelijkheid

 • sonia everaerd

  Beste mensen Hoe egoïstisch kunnen jullie zijn , het winkelpersoneel staat steeds klaar voor jullie . 1 uurtje vroeger sluiten wat maakt het uit . Je gaat mij toch niet vertellen dat jullie 7 dagen op 7 moeten gaan werken van s morgens 8uur tot s avonds 20 uur. Wij werken nu dubbel zo hard om voor jullie gereed te staan. Vergeet niet dat Carrefour en ook andere winkels verleden jaar personeel heeft afgedankt . En dan moeten we nog de afstand bewaren waar jullie het zelfs niet zo nauw nemen

 • Linda van Velthoven

  Ik werk in carrefour wij ondervinden dat na 7u niemand komt winkelen. Want ze willen allemaal het nieuws zien. Wij sluiten ALLEEN op vrijdag een uur vroeger. Voor de rest zijn wij gewoon open tot 20u. Dus gene stress

 • Daisy Duquaine

  Geef ons minder risico aub ik werk in een voedingswinkel en ben zojuist thuis moeten blijven omdat ik niet meer kan stoppen met hoesten... wij blijven werken maar het respect is soms ver te zoeken

 • Benny De Keyzer

  Schandalig! Ik ben single en kan nog werken. Als de winkels vroeger dicht gaan, wanneer moet ik dan voedsel gaan kopen? Moet ik misschien telkens een halve dag verlof nemen om te kunnen gaan winkelen?