Lid van Brugse meisjesbende opgepakt: "Onze kinderen durven niet alleen naar school"

Een screenshot van een van de filmpjes op het Instagramkanaal van de 'Zehbi's'.
Instagram Een screenshot van een van de filmpjes op het Instagramkanaal van de 'Zehbi's'.
In Brugge is een minderjarig meisje opgepakt dat lid zou zijn van de meisjesbende de 'Zehbi's', die de laatste weken de stationsbuurt terroriseert. Het meisje is door de jeugdrechter geplaatst in een halfopen instelling. De feiten zijn gekwalificeerd als belaging en opzettelijke slagen en verwondingen.

De directie van het KTA Brugge neemt maatregelen nadat enkele van hun leerlingen amok veroorzaakten rond de schoolpoort. Een bende van zes meisjes sloeg er willekeurig andere meisjes in de buurt van het station. Ook verbale agressie was nooit ver uit de buurt. De politie van Brugge roept op tot kalmte. "Voor alle duidelijkheid: de stationsbuurt is wél een veilige omgeving", zegt de woordvoerder.

De filmpjes doken de laatste dagen opnieuw op op sociale media. Op die beelden is te zien hoe de bende - allen 15 à 16 jaar oud - andere meisjes slaat. Van echt zware agressie is in de filmpjes niet meteen sprake. De zeskoppige groep onder leiding van een vijftienjarige noemt zichzelf de 'Zehbi's' - afgeleid van 'zebi', straattaal voor 'verdomme'.

We passen zelfs onze lesroosters aan. Op die manier kan die bende niet meer inschatten hoe laat onze leerlingen hun bus of trein nemen

Petra De Schepper, directrice KTA Brugge

Bij het KTA Brugge zaten vier van de leerlingen op school. Zij namen de gepaste maatregelen en schorsten de meisjes. Ook voor de andere leerlingen dragen ze extra zorg. "In samenspraak met de ouders passen we onze lesroosters aan en laten we hen vroeger of later vertrekken. Zo kan de bende niet weten wanneer iemand aan het station zal zijn", verduidelijkt pedagogisch directeur Petra De Schepper, die dergelijk gedrag in 17 jaar nog nooit heeft meegemaakt. "Het gaat over zeer agressief en normloos gedrag", zegt ze aan Radio 1.

Binnenkort komt er nog een aanvullende patrouille aan de stationsbuurt en begeleiding van hun zorgteam. "Al moeten de mensen zich daar niet te veel bij voorstellen. Het blijven gewoon jonge meisjes die zich interessant willen maken. Elk geval van agressie is er voor ons één te veel. Daarom trokken we aan de alarmbel", zegt De Schepper. De feiten doen sterk denken aan feiten die eind augustus opdoken. Ook toen filmden jongeren hoe ze vochten met elkaar.

Screenshot van een van de filmpjes op het Instagramaccount van de 'Zehbi's'.
Instagram Screenshot van een van de filmpjes op het Instagramaccount van de 'Zehbi's'.

Meisje op sporen

Afgelopen donderdag probeerde de meisjesbende nog een 15-jarig meisje op de sporen te duwen, zo meldt Het Nieuwsblad. "Ze viel gelukkig nog net op het perron", zegt haar vader aan Het Nieuwsblad. "Maar die meisjes bedreigden haar zelfs met de dood. Ze is zo bang dat ze zelfs uit het leven probeerde te stappen."

Lopend onderzoek

Verschillende ouders van door de bende mishandelde kinderen, hebben inmiddels aangifte gedaan bij de politie. Die kwam bij de vechtpartijen al meermaals tussen en neemt de zaak ernstig.

Al nuanceren ze het plotse grote onveiligheidsgevoel en roepen ze op tot kalmte. "De feiten zijn ons bekend en we onderzoeken de zaak zoals altijd. Maar voor alle duidelijkheid: de stationsbuurt is wel degelijk nog steeds een veilige omgeving. Van echt grote problemen is geen sprake. Voor de rest geven we geen commentaar omdat het om minderjarigen gaat", zegt de woordvoerder.

Het zinloos tienergeweld in Brugge is geen alleenstaand geval. Enkele maanden geleden doken ook al soortgelijke filmpjes op, toen waren het vechtende kerels, zegt Pol Van Den Driessche (N-VA) op Facebook.  

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen aan.