Lichtfront: prinses Elisabeth leest eigen tekst voor

Kroonprinses Elisabeth heeft op het slotstuk voor het grootse publieksevenement Lichtfront in het Henegouwse Ploegsteert een zelfgescheven tekst voorgelezen. Ze deed dat in de drie landstalen. De eerste publieke vertoning van prinses Elizabeth zorgde voor beroering en ontroering.

Het gebeurt zeer weinig dat de 12-jarige kroonprinses iets in het openbaar zegt. "We zullen hen die hier gevallen zijn nooit vergeten. Het is nu aan ons, aan de jongeren, om de fakkel hoog te houden en net zoals vandaag een lichtfront te vormen", vatte ze het opzet van Lichtfront samen. Haar ouders, koning Filip en koningin Mathilde, gaven geen toespraak. Zeker 2.000 mensen woonden de ceremonie in Ploegsteert bij.

84 kilometer

Guido Decorte (CD&V), eerste gedeputeerde van de provincie West-Vlaanderen die alles organiseerde, sprak vrijdagavond kort na de afronding van het lichtspektakel van een succes. Langs een traject van 84 kilometer, van Nieuwpoort tot in Ploegsteert, hebben bijna 10.000 vrijwilligers de oude frontlijn opgelicht met een fakkel. Op enkele afwezigen na verliep alles nagenoeg perfect, blijkt uit een eerste evaluatie. Ook de fakkels, die vooraf wat kopzorgen bezorgden, deden het uitstekend.    

Naast de duizenden fakkeldragers daagden heel wat toeschouwers op. Nochtans was vooraf opgeroepen om het evenement zoveel mogelijk van thuis uit te volgen, of op groot scherm in een van de tien deelnemende gemeenten. Maar ook dat zorgde niet voor noemenswaardige problemen.    
        
"Ik was echt ontroerd op het einde. Ik had nooit verwacht dat dit zoveel teweeg zou brengen. Het was een succes van begin tot eind, van Nieuwpoort tot Ploegsteert. Dit is fantastisch voor de provincie, als organisator van Lichtfront. We wilden vele mensen betrekken en we hebben er velen gelukkig gemaakt. Dat geeft enorme voldoening", aldus gedeputeerde Decorte.

PHOTO_NEWS
AP
BELGA
PHOTO_NEWS
BELGA
EPAReacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels