Licht zal blijven branden deze winter, verzekert Marghem: “Terug een normale situatie”

Illustratiebeeld.
Getty Images Illustratiebeeld.
Met de terugkeer van Tihange 3 en Doel 4 op het elektriciteitsnet zijn er geen zorgen meer omtrent de bevoorradingszekerheid van ons land deze winter. Dat heeft minister van Energie Marie Christine Marghem vandaag verzekerd. 

Door de onbeschikbaarheid van verscheidene kerncentrales was er grote ongerustheid over de bevoorradingszekerheid. Maar sinds januari werken er opnieuw vier centrales. Dat maakt, aldus de minister, dat we opnieuw “een normale situatie kennen” op de elektriciteitsmarkt. "Er is geen bijzondere ongerustheid meer."

“Bovendien is het niet bijzonder koud begin januari. Maar ook als eind januari negatieve temperaturen worden gemeten, zijn er geen grote kopzorgen. Dan moet normaal Doel 2 weer opstarten én zou Nemo, de nieuwe hoogspanningslijn met het Verenigd Koninkrijk, operationeel zijn. Dat moet toelaten 1.000 MW aan elektriciteit in te voeren.”

Dat de situatie opnieuw normaliseert, blijkt ook uit de groothandelsprijzen voor elektriciteit, aldus nog de minister. Die liggen opnieuw op het niveau of zelfs onder het niveau van voor september, toen de problemen met de kerncentrales opdoken. 

Minister van Energie Marie Christine Marghem.
Photo News Minister van Energie Marie Christine Marghem.6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Boden

  Eens de thuisbatterijen betaalbaar worden kunnen we de piekperiodes van 13000 MW aftoppen zodat de bestaande capaciteit beter benut kan worden.

 • Ferdinand Engelbeen

  Toch nog te nemen met een dikke korrel zout. Er draaien nu 4 van de 6 kerncentrales, goed voor 4000 MW, de rest is gas en invoer, voornamelijk uit Frankrijk. Als er een echte winterprik komt zoals voorspeld tegen het einde van januari, dan hebben we 13000 MW nodig in de piekperiode. Ook Frankrijk en andere landen hebben dan hun volle capaciteit nodig in eigen land. Dat wordt dan nog steeds spannend...

 • Frank Van den Bulck

  Hoe lang gaat dit circus nog blijven duren ? Ze zouden beter investeren en onderzoek doen naar moderne kerncentrales. Kijk naar Frankrijk en Zwitserland. Maar ze geven hier liever honderdduizenden euro's uit aan politieke graaiers hun opstapvergoedingen !!!

 • Wilfried Vandenbussche

  Dank zij de kerncentrales! Met zon en wind lukt het niet om alle huishoudens en bedrijven in gang te houden. Zeker niet wanneer het wagenpark grotendeels met elektrische aandrijving zou rijden (of beter ... niet meer kan rijden).

 • Baba Aurhum

  Aan het raam van mijn living hangt de straatlantaarn, gratis verlichting.