Licht op groen voor nieuwe camerawet: wat verandert er?

Henk Deleu
In de toekomst zullen politiemensen op patrouille of tijdens interventies gebruik kunnen maken van bodycams. Voorwaarde is wel dat de agenten de bodycam zichtbaar dragen en waarschuwen wanneer ze het toestel aanzetten. Dat staat in de nieuwe camerawet waarvoor de Kamercommissie Binnenlandse Zaken vandaag het licht op groen zette. De meerderheidspartijen stemden voor, terwijl PS, sp.a, Ecolo-Groen en cdH zich onthielden.

Door de nieuwe wet zullen politiemensen altijd bodycams kunnen gebruiken op patrouille of tijdens interventies. Vroeger kon dat enkel in specifieke gevallen, zoals grote volkstoelopen, en na ingewikkelde goedkeuringen. Heimelijk filmen mag de bestuurlijke politie ook, maar enkel in zeer welomschreven gevallen van onderzoek naar radicalisering of zwaar banditisme.

ANPR-camera's

Meteen is de wetgeving voor het gebruik van ANPR-camera's voor nummerplaatherkenning ook klaar. De regering besliste eerder een schild van duizend camera's op onze snelwegen te installeren. Die zullen samen met de camera's voor trajectcontrole en die van de lokale zones op een groot landelijk netwerk worden aangesloten. De gegevens worden voor één jaar bijgehouden. Momenteel is de bewaartermijn een maand. 

De bestuurlijke politie mag de beelden maar een maand opvragen. Vanaf de tweede maand kan dat enkel door de gerechtelijke politie na goedkeuring door de procureur des konings en enkel voor misdrijven waar minstens een jaar celstraf op staat. Ook de inlichtingendiensten krijgen toegang tot de beelden, mits controle door het Comité I.

Politie heeft nu ook motorfiets met ANPR-camera.
Hans Verbeke Politie heeft nu ook motorfiets met ANPR-camera.

Meer mogelijkheden

De nieuwe wet moet ook de gemeentebesturen meer mogelijkheden bieden. Voortaan is ook het gebruik van scooters die parkeerovertredingen vaststellen, wettelijk geregeld. Agenten van private bewakingsfirma's zullen in real time beelden mogen bekijken die de politie of gemeente hebben geïnstalleerd voor de ordehandhaving. De politie moet echter steeds aanwezig zijn en instaan voor een eventueel ingrijpen.

Tijdens de behandeling van het ontwerp in de commissie, rijpte het idee om ook de brandweer van bodycams te laten voorzien. Het zou kunnen helpen in het kader van de opleiding of hulp kunnen bieden bij interventies, bijvoorbeeld om slachtoffers te helpen lokaliseren. Die piste haalde echter de eindmeet niet. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) zegt bereid te zijn het idee te onderzoeken, maar vindt dat het voorstel niet thuishoort in deze wetgeving, die slaat op de strijd tegen criminaliteit.

Alvorens de tekst helemaal in voege treedt, moet hij nog in de plenaire Kamer groen licht krijgen.

Henk Deleu13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Phil Haeghen

  Zo, nu weten we tenminste wie er tegen is. Was uiteraard te verwachten, want wie valt de politie aan?? Links steunt de ondergang van Europa.....

 • Manten Kalle

  Als burgers zonder verwittigen alles mogen filmen met hun gsm, vind ik dat de politie dat ook mag zonder verwittigen.

 • Peter Simons

  Prachtig idee !

 • piet devlieger

  Waarom mogen die mensen niet continu filmen ? Wie niets te verbergen heeft kan daar geen probleem mee hebben. En dan zouden het nog moeten camera's zijn die de beelden direct doorsturen naar een centrale zodat de criminelen niet gebaat zijn met die camera af te nemen.

 • Patrik De Weirdt

  Halfslachtige regeling. Van het ogenblik dat de politie ergens aankomt worden ze door talloze gsm's gefilmd (de filmpjes worden dan later aangepast op internet geplaatst om te tonen hoe "brutaal" de agenten zijn), maar zelf moeten ze eerst waarschuwen willen ze hun camera's gebruiken.