Liberalen stappen niet in scenario-Di Rupo: “Daar gaan we niet aan meedoen”

De Vlaamse liberalen stappen niet in een federale regering zonder meerderheid aan Vlaamse kant. "Daar gaan we niet aan meedoen", reageert de Oostendse burgemeester Bart Tommelein (Open Vld) op de piste van PS-voorzitter Elio Di Rupo om een federale regering te vormen zonder N-VA en dus zonder meerderheid aan Vlaamse kant. De uitslag in Vlaanderen was volgens Tommelein "heel duidelijk".

“Als Di Rupo denkt dat wij in een regering gaan met alle linkse partijen in Wallonië, en zonder Vlaamse meerderheid, dan is hij verkeerd”, aldus Tommelein. Hij sluit daarmee het favoriete scenario van PS-voorzitter Di Rupo af. Die had maandag gepleit voor een grote regenboogcoalitie van socialisten, liberalen, christendemocraten en groenen, dus zonder N-VA, maar ook zonder meerderheid aan Nederlandstalige kant. 

Gwendolyn Rutten, voorzitter van de Vlaamse liberalen, noemde dat scenario “niet wenselijk”. Tommelein doet de deur nu dus helemaal dicht en sluit zich zo aan bij N-VA zelf dat sprak over “een majeur probleem”. Tegelijkertijd geeft Open Vld aan dat er enkel een federale regering met N-VA mogelijk is. Die partij ziet dan weer een regering met de PS en Ecolo niet zitten. 

Geen samenwerking met Vlaams Belang

Terwijl N-VA-voorzitter Bart De Wever vandaag Vlaams Belang heeft uitgenodigd in het kader van zijn gesprekken met het oog op de vorming van de Vlaamse regering, maakt Tommelein in De Ochtend op Radio 1 nogmaals duidelijk dat samenwerken met Vlaams Belang voor Open Vld onmogelijk is. "Het zijn niet de extremen die voor oplossingen zullen zorgen." Volgens Tommelein weet De Wever zelf ook dat een gesprek met de extreemrechtse partij tijdverlies is.

De liberaal houdt ook een opvallend pleidooi voor een streng migratiebeleid. "Een humaan, maar wel een duidelijk beleid", dat je dan ook moet verdedigen en erover moet communiceren, luidt het. Migratie is voor een groot deel federale bevoegdheid. Met de constellatie in het zuiden van het land, is een streng migratiebeleid misschien geen evidentie. "Ik denk dat men ook daar zijn verantwoordelijkheid moet nemen. Een laks beleid zonder duidelijke beslissingen is geen oplossing voor de toekomst", aldus Tommelein. "Dat is geen kwestie van rechts en links, maar van verantwoordelijkheid nemen.”
88 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Nicolas Ivanov

  Zwakke Tomlelein deze morgen op de radio. De uitslag was duidelijk zegt hij maar in Vlaanderen wil hij deze niet respecteren.

 • nicole nys

  Tommelein zou een betere voorzitter zijn van OVLD, meer voor reden vatbaar en gematigder dan Rutten. Met de score van haar partij moet ze niet zo hoog van de toren blazen.

 • Dirk Thyssen

  Neen ze gaan wachten het gemor van de VB kiezers wat laten uitdoven ,en dan een regering vormen hun zogenaamde Zweedse coalitie. Hopende dat de kiezer het zal vergeten zijn de volgende keer . Maar ze vergissen zich schromelijk ,de volgende keer verdampt hun blauwe partij .

 • ignace lambert

  alle vlaamse partijen samen in een federale regering, hebben meer dan zetels genoeg

 • Patrick Van Lersberghe

  Nog eentje die van zijn sokkel gevallen is nu dat het blijkt dat er geen overschot van één Miljard is maar een tekort van 600 Miljoen. Bovendien stellen de Europese instellingen vragen over de begrotingsopmaak naar aanleiding dat zowel de federale als de regionale overheden niet de afgesproken doelstellingen behalen. De lijken vallen uit de kast... maar onze excellenties hebben hun schaapjes op het droge en kunnen er niet meer voor aangesproken worden..