Libanon koopt voor 3,5 miljoen Belgische tanks

Libanon heeft 71 occasiepantservoertuigen, waarvan 43 Leopard-tanks, van België gekocht. Dat meldt een legerbron. De verkoop werd afgesloten ter gelegenheid van een bezoek van generaal August Van Daele, de chef Defensie van het Belgische leger, aan Libanon.

Van Daele had daar een ontmoeting met zijn Libanese collega, generaal Michel Sleimane, die de toekomstige staatsleider van Libanon zou kunnen worden, indien de politieke partijen een akkoord bereiken.

Verkoop is rond
Generaal Sleimane zei aan Van Daele dat de verkoop wat hem betreft rond is, zei een legerwoordvoerder vandaag aan Belga. Het gaat om 43 Leopard-tanks uit de jaren zeventig, zestien AIFV-rupsvoertuigen, twaalf M113-toestellen voor het vervoer van troepen en om munitie, preciseerde de woordvoerder.

3,5 miljoen
De verkoop, die nog goedgekeurd moet worden door de Belgische minister van Defensie Pieter De Crem, brengt 3,5 miljoen euro op. De voertuigen worden normaal gezien in de loop van 2008 geleverd, aldus de woordvoerder, die benadrukte dat generaal Van Daele minister De Crem op de hoogte bracht.

De verkoop van overtollig materieel aan Libanon was al meer dan een jaar gepland. Het Libanese leger, dat onvoldoende uitgerust is, wil namelijk moderniseren en zich herbewapenen om het grondgebied te kunnen verdedigen.

Volgens het ministerie van Defensie heeft het Belgische leger 406 AIFV-rupsvoertuigen en 358 M113A1-toestellen te veel, omdat zij geleidelijk aan vervangen worden door pantservoertuigen op wielen. Tijdens de jaren tachtig kocht België voor het einde van de Koude Oorlog respectievelijk 514 en 525 dergelijke voertuigen. (belga/eb)

UNKNOWN