Levering van geneesmiddelen per eenheid aan rusthuizen is niet verplicht

gettyimages.be
De Apothekersbond (APB) wil de woonzorgcentra en rusthuizen geruststellen dat apothekers vanaf 1 april niet verplicht zijn om vaste, orale geneesmiddelen per eenheid te leveren. Ze worden wel per eenheid gefactureerd, zegt Dirk Vos van APB vandaag. "De levering van deze geneesmiddelen blijft gebeuren zoals het was. De markt was niet klaar om geneesmiddelen per eenheid te leveren", aldus Vos.

Vorige week vrijdag werd op de ministerraad beslist dat vaste, orale geneesmiddelen voor rusthuisbewoners vanaf april enkel nog per eenheid, en niet langer per volledige doos geleverd en gefactureerd mochten worden. Met deze maatregel wou de regering 10 miljoen euro besparen.

"Deze beslissing zorgde voor heel wat ongerustheid in de rusthuizen, want slechts een minderheid liet de geneesmiddelen al leveren per eenheid", zegt Vos. Uiteindelijk zal het zo'n vaart niet lopen. "De levering blijft zoals het was, enkel de tarifering zal per eenheid gebeuren."

Door de tarifering per eenheid in te voeren, kunnen apothekers de dosissen geneesmiddelen die niet worden gebruikt, opnieuw verdelen. "Dit heeft als voordeel dat als een patiënt sterft of gehospitaliseerd wordt, de reeds geleverde geneesmiddelen kunnen worden teruggebracht. En wat effectief gebruikt is, wordt dan aangerekend." Met dit nieuwe systeem zal er volgens Vos een "meer gerationaliseerd gebruik van geneesmiddelen" komen.