Leuvense salafist ook in andere moskeeën actief

De Al Ihsaan Moskee in Leuven.
Vertommen De Al Ihsaan Moskee in Leuven.
De hulpimam die de Leuvense moskee Al Ihsaan in opspraak heeft gebracht, is ook in Zaventem actief en geeft lezingen in andere moskeeën. Dat schrijft de Staatsveiligheid in een rapport dat De Standaard kon inkijken.

Hulpimam en les­gever A.W. kwam in het vizier van de Staatsveiligheid door zijn activiteiten bij de Leuvense moskee Al Ihsaan, de moskee waarvan voormalig minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) de erkenning wou intrekken. De man was verantwoordelijk voor "de salafistische invloed" binnen de moskee en de lessen en lezingen die hij daar gaf, hebben "het potentieel om een vector voor het verspreiden van extremisme te worden", schreef de dienst in een rapport dat dateert van eind augustus.

Banden verbroken

De moskee had de banden met de man toen al verbroken, na een incident over een foute vertaling van een preek vorig jaar. A.W. bleef wel op de radar van de Staatsveiligheid staan, vooral omdat hij zijn actieterrein lijkt te verleggen. Uit het rapport blijkt immers dat de man in de loop van het jaar actief is geworden als lesgever in Zaventem. Hij gaf het voorbije jaar ook lezingen in een ­andere Leuvense moskee - de Al Fatih-moskee - in de Marokkaanse moskee in Aalst en de moskee van Wetteren. Bovendien is de Facebookpagina waarop de man soms citaten van salafistische geleerden postte, sinds kort weer online.

Voor zover duidelijk gaat het uitsluitend om niet-erkende moskeeën. Dat maakt dat de Vlaamse overheid machteloos staat.
39 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Peter Janssen

  Haatzaaien en radicaliseren dmv moskee zijn strafbare feiten maar de vlaamse regering WIL de wetten NIET toepassen op salafisten om terroristen te werven.En niet-erkende moskeëen met de grond gelijkmaken of hebben die allemaal de juiste vergunningen en voorschriften vd gebouwen zoals voor eigen burgers?Opdoeken de vlaamse regering als ze zich zelf machteloos verklaren want dan zijn ze onbekwaam om te besturen!

 • Mortelmans Jan

  Niet erkend,en machteloos? Jongens toch,dat lijkt wel een soap!

 • Rudi Bollaerts

  De laatste keren bewust niet gaan stemmen maar nu er geen verplichting meer is ga ik stemmen en wel voor VB ,ofwel zijn onze politiekers blind ofwel willen ze de realiteit niet zien ,het onheil komt steeds uit dezelfde hoek en uit dezelfde " godsdienst " .

 • Yves Van Rossem

  Waarom kan men deze crimineel gewoon niet oppakken, z'n nationaliteit ontnemen en buiten ons landje sjotten ? Aan dergelijke oproerkraaiers hebben we hier geen nood. Waarom worden mensen die de holocaust ontkennen wél vervolgd, ook al is dit reeds lang verleden tijd, terwijl dergelijke individuen kunnen blijven verderdoen? Mij lijkt dit véél gevaarlijker te zijn in onze samenleving.

 • Johan Gert

  Zet dat toch buiten aub, voor ieders veiligheid