Leuvense Groen-afdeling haalt uit: “N-VA probeert ganse geloofsgemeenschap in salafistische hoek te drummen”

Vlaams minister-president Liesbeth Homans (N-VA).
© Philip Reynaers / Photo News Vlaams minister-president Liesbeth Homans (N-VA).
Oppositiepartij Open Vld Leuven reageert afwachtend op de aankondiging van Vlaams minister-president Liesbeth Homans (N-VA) dat ze de procedure opstart voor de intrekking van de erkenning van de Leuvense moskee Al Ihsaan. Groen, dat samen met sp.a en CD&V deel uitmaakt van de bestuursmeerderheid, haalt dan weer hard uit.

In een mail aan het stadsbestuur motiveert Homans de start van de procedure met verwijzing "naar (vertrouwelijke) informatie dat de imam, die eind 2017 in opspraak kwam met uitspraken in de moskee over de toelaatbaarheid van het slaan van vrouwen en vervolgens door de Moslimexecutive geschorst werd, sinds december 2018 opnieuw actief zou zijn binnen Al Ihsaan". Volgens Homans is er bovendien een salafistische organisatie actief, die in de moskee onderwijs organiseert dat "mogelijk een risico vormt op de verspreiding van extremisme".

Open Vld Leuven reageert afwachtend. "Gezien het dossier nog niet volledig is overgemaakt kunnen onze gemeenteraadsleden hierover nog geen definitieve uitspraak doen in de opgestarte procedure die niet licht en dus ook niet zonder reden is. Wij wachten de uitkomst van het onderzoek af alvorens conclusies te trekken en zullen het nodige doen als blijkt dat er onregelmatigheden hebben plaatsgevonden", klinkt het. De partij benadrukt dat salafisme voor haar geen plaats heeft in de samenleving, "omdat dit haaks staat op een aantal van onze maatschappelijke principes".

De Leuvense Groen-afdeling vindt de aanpak van Homans dan weer niet kunnen en haalt uit  naar “de driestheid en hardheid waarmee N-VA een ganse geloofsgemeenschap in de salafistische hoek probeert te drummen”. “Geen discreet overleg vooraf met de stad en de veiligheidsdiensten, laat staan met de moskee zelf, maar veralgemenende beschuldigingen, rechtstreeks in de media. Als er problemen zijn, moeten en zullen we die aanpakken. Maar wij staan absoluut niet toe dat mensen en gemeenschappen tegen elkaar worden opgezet. We hebben geen olifant in een porseleinenwinkel nodig en kiezen meer dan ooit voor solidariteit, verbinding en onderling respect”, reageert schepen David Dessers.

N-VA-Leuven vroeg vrijdagmorgen al een spoedbijeenkomst van de commissie veiligheid van de gemeenteraad. De partij wees hierbij op het feit "dat salafisme een extreme en fundamentalistische vorm van islam is die zich buiten onze maatschappij stelt en door veiligheidsdiensten als een ernstige bedreiging aanzien wordt". De partij uitte ook kritiek op het feit Leuven de moskee blijft subsidiëren, ondanks de vermelde uitspraken over vrouwen door de imam.

Leuven bereidt advies voor 

De stad Leuven heeft de politie en haar stedelijke integratiedienst inmiddels opdracht gegeven een advies voor te bereiden dat aan Vlaams minister-president Liesbeth Homans moet worden overgemaakt in het dossier van de erkenning van de Leuvense moskee. Dat meldt Carl Devlies (CD&V), schepen bevoegd voor erediensten. De gemeenten Leuven en Herent, de provincie Vlaams-Brabant en het moskeebestuur hebben hiervoor 60 dagen.

“Nadat Homans ons vrijdagmorgen met een weinigzeggende mail op de hoogte bracht van de start van de procedure tot intrekking van de erkenning ontvingen wij nog geen dossier hierover van de minister-president. We kennen dus nog steeds de details niet van hetgeen Homans de moskee verwijt. 

De Leuvense schepen is nog steeds verbaasd over de beslissing van Homans. “We hebben vrijdag onmiddellijk contact opgenomen met de politie, maar daar wist men ook niets van problemen zoals salafistische activiteiten in de moskee waarnaar Homans verwijst om de erkenning te willen intrekken. Een dergelijke beslissing mediabreed verkondigen zonder vooraf contact te hebben met de stedelijke diensten en het moskeebestuur komt zeer stigmatiseren over”, aldus Devlies. Hij benadrukt nog dat Leuven elk probleem dat Homans aankaart ten gronde zal onderzoeken en indien nodig de maatregelen zal treffen.

De Leuvense parketwoordvoerster Sarah Callewaert laat aan het persagentschap Belga weten dat er in haar parket geen gerechtelijk dossier hangende is met betrekking tot Al Ihsaan en dat ze bijgevolg aan de hele commotie die over deze moskee ontstaan is “niets van inhoudelijke meerwaarde kan toevoegen”. 
19 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jan peeters

  Freddy Madou, een partij die er enkel op uit is om de boel te verzieken en alleen bezig is met eigen macht en postjes is niet goed bezig. Of vond jij het beleid van vorige regering goed? Geen enkele doelstelling werd er gehaald. Hun grote doel de begroting is zelfs de grootste miskleum gebleken en op vlak van migratie was het een lachertje. Ik kijk naar de feiten, vijf jaar ranzigheid en dat was het een deel Vlamingen kickt daar op. Homans is totaal onbekwaam en hoort niet op die post te zitten.

 • danny gaethofs

  weer groen met hun idiote uitspraken.veel Vlamingen worden die party echt beu

 • Nathalie Dupont

  Het is mij nog altijd niet duidelijk waarom partijen zoals Groen! zo fanatiek het enige geloof ter wereld steunen dat homofoob en vrouwonvriendelijk is!

 • Jos Dupont

  Natuurlijk komt dit van groen . Binnen kort moeten alle vrouwen zich verstoppen onder zo een zwarte vuilzak ,ook jullie groene vrouwen !

 • Mieke Peeters

  Onze dochters en kleindochters zullen dankbaar zijn dat er vandaag de dag nog vrouwen zoals Liesbeth Homans zijn om aan de alarmbel te trekken.