Leuvens onderzoek vindt manier om resistentie tegen chemo bij darmkanker te verminderen

THINKSTOCK
Onderzoekers van de KU Leuven hebben aangetoond dat het blokkeren van het eiwit PHD1 bij patiënten met darmkanker de resistentie in hun lichaam tegen chemotherapie vermindert. Het komt er nu op aan specifieke medicatie te ontwikkelen die de werking van dat eiwit afremt. Dat meldt het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB), waarvan de onderzoekers deel uitmaken.

Chemotherapie blijft de meest toegepaste kankerbehandeling. Maar bij de behandeling van darmkanker is de resistentie van het lichaam tegen die therapie een belangrijke klinisch probleem. Sofie Deschoemaeker en een onderzoeksteam onder leiding van Massimiliano Mazzone legden voor het eerst de rol bloot van het eiwit PHD1 in de resistentie tegen chemo bij darmkanker.

De onderzoekers ontdekten dat de blokkering van PHD1 de activering verhindert van p53, een eiwit dat tumorcellen helpt zich te herstellen en zo te weerstaan aan chemotherapie. Door PHD1 te blokkeren verliezen de darmkankercellen hun vermogen om p53 te benutten voor herstel, zelfs wanneer dat eiwit gemuteerd is.