Leuvens burgemeester Mohamed Ridouani en Antwerpse Yasmine Kherbache geen kandidaat voor voorzitterschap sp.a

De Leuvense burgemeester Mohamed Ridouani is geen kandidaat voor het voorzitterschap van de sp.a.
vertommen De Leuvense burgemeester Mohamed Ridouani is geen kandidaat voor het voorzitterschap van de sp.a.
Mohamed Ridouani heeft beslist om zich geen kandidaat te stellen voor het voorzitterschap van de sp.a. Dat zegt hij aan Belga. Ridouani wil Leuvens burgemeester blijven. “Het is een eer dat zoveel mensen me dit vragen, maar het voorzitterschap impliceert in onze partij dat ik Leuven zou moeten opgeven”, aldus Ridouani. Ook sp.a-Kamerlid Yasmine Kherbache is geen kandidaat-partijvoorzitter.

Sp.a organiseert binnenkort net als een aantal andere partijen voorzittersverkiezingen. De centrale vraag is wie de Vlaamse socialisten wil leiden na de verkiezingsnederlaag van 26 mei. Meryame Kitir, sp.a-fractieleider in de Kamer, meldde gisteren al dat ze zich niet kandidaat zou stellen. En nu laat ook Leuvens burgemeester Mohamed Ridouani weten dat hij geen gooi zal doen naar het voorzitterschap.

Ridouani wil het vertrouwen van de Leuvenaars die hem nog maar net tot hun burgemeester hebben aangesteld, niet schaden. “Ik heb aan de mensen die voor mij gestemd hebben een progressief project beloofd en dat zal ik ook waarmaken, zodat Leuven een voorloper blijft van samenwerking, hoop en vooruitgang”, zegt hij. “Bovendien is het burgemeesterschap mijn droomjob. Er zijn in de politiek weinig mandaten waar je zo verbonden bent met mensen en rechtstreeks zoveel kan betekenen.”

“Ik zal mij vanuit Leuven echter ook breder inzetten voor een Vlaanderen waar iedereen de kans heeft om vooruit te geraken en waar geen plaats is voor polarisering. In deze bewogen tijd van onzekerheid is er nood aan leiders die verbinden in plaats van verdelen. We zullen het gevaarlijke extreemrechts en de versmachtende greep van het globale neoliberalisme moeten counteren met een vernieuwd geloof in vooruitgang. De partij kan daarbij op mijn loyale medewerking rekenen”, aldus Ridouani.

Vanmiddag liet dan ook Antwerps sp.a-Kamerlid Yasmine Kherbache weten zich geen kandidaat te stellen.

Hanne De Reu voorlopig enige kandidaat

De 33-jarige Hannes De Reu is voorlopig de enige officiële kandidaat-voorzitter bij de Vlaamse socialisten. De relatief onbekende De Reu werkte voornamelijk achter de schermen bij sp.a, op het kabinet van Johan Vande Lanotte en op het partijhoofdkwartier, waar hij onder meer instond voor de campagne achter de voorzittersverkiezingen die Crombez in 2015 op het zadel hesen.

Andere kopstukken lieten nog niet in hun kaarten kijken. Er wordt intussen duchtig getrokken aan de mouwen van Vlaams fractieleider Conner Rousseau. Maar “ik heb nog niets beslist”, klinkt het bij de twintiger. 

De officiële procedure voor de voorzittersverkiezingen is pas gisteren opgestart. Geïnteresseerden hebben nog tot 4 oktober om een kandidatuur in te dienen.

Hannes De Reu (33) is momenteel de enige sp.a’er die een gooi doet naar het voorzitterschap.
BELGA Hannes De Reu (33) is momenteel de enige sp.a’er die een gooi doet naar het voorzitterschap.25 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • peter colson

  Kitir voerde steeds het hoge woord met de Ford-saga, Kerbache voerde altijd het hoge woord in Antwerpen. Nu de SPa steeds dieper zinkt sturen beiden hun kat om hun partij er weer bovenop te krijgen. Zo zie je maar weer, veel kabaal maken en iedereen van alles en nog wat beschuldigen en stigmatiseren, maar als boter bij vis moet komen, dan is men nergens te vinden

 • DIRK VAN DESSEL

  Spijtig, want anders zou de SPa nog rapper onder de kiesdrempel duiken

 • nand nuyts

  Een vreemdeling als voorzitter bij S.pa is de enige oplossing.

 • Willy CAUBERGS

  Hij noemt alleen extreem rechts gevaarlijk Nogthans bij betogingen in zijn Leuven waren steeds de extreem linkse tegenbetogingen die rel schopten of vernieling aanbrachten !!!

 • Roger Deprez

  Nu is het ver gekomen ze vinden zelfs nog geen kandidaat om voorzitter te worden, de partij is goed ziek zo te zien nadat heel de rechterkant van de SPa is opgestapt blijft er nog alleen de uiterst linkse over en als daar een oplossing moet van komen zal men nog lang wachten zijn. Ze beseffen nog altijd niet dat ze een partij (?) zijn in Vlaanderen maar dat ze helemaal geen Vlaamse partij zijn in tegenstelling tot de PS in Wallonië.