Leuvens architectenbureau wil met tent 'Maggie' vluchtelingen­kampen verbeteren

VRT
Het Leuvense ingenieur- en architectenbureau DMOA Architecten heeft een nieuw type tent ontwikkeld voor vluchtelingenkampen. De constructie, die de naam 'Maggie' kreeg, moet vooral dienen om scholen en ziekenhuizen in onder te brengen of levensmiddelen en medicijnen op te slaan. Dat meldt de VRT.

Het bureau DMOA ontwierp de tent samen met een aantal onderzoekscentra en universiteiten. Het eerste prototype, dat weliswaar nog verder getest en ontwikkeld moet worden, staat opgesteld op een terrein van de KU Leuven langs de Celestijnenlaan in Heverlee. De naam verwijst naar een rups. Daar deden de oorspronkelijk verticaal gestapelde zakken textiel aan denken. Namen als caterpillar en maggot waren al gepatenteerd. Via maggot, het Engelse woord voor made, kwamen de makers bij 'maggie' terecht: internationaal klinkend en symbool voor de grote moeder die over de vluchtelingen waakt.

Bijna passieve woning
"Maggie is een nieuw soort shelter. De tent is getransformeerd naar een bijna passieve woning. Deze tent benadert de norm van een gemiddelde school in Europa", zegt Bart Peeters van DMOA. Hij loopt al zeven jaar met het idee rond en kon Vlaamse bedrijven en overheidsinstellingen overtuigen tot samenwerking. "Samen bepaalden we 25 criteria om aan de noden van vluchtelingen te voldoen. Die hebben we in één concept geïntegreerd, vertrekkend vanuit eenvoud en economische haalbaarheid." Evidente kopers zijn internationale hulporganisaties. De Verenigde Naties en Artsen Zonder Grenzen klopten al aan de deur.

De tent is 20 meter lang, 6 meter breed en biedt in normale omstandigheden plaats aan veertig tot zestig mensen. "We zetten intelligent in op isolatie. De tent heeft een dubbele wand. De muren worden gevuld met organisch materiaal zoals zand, stro of zelfs afval."

Stabiel en gebruiksvriendelijk
In vergelijking met de tenten die nu overal in vluchtelingenkampen worden opgetrokken, heeft de Leuvense variant veel troeven. "Door het gebruik van slimme energie trotseert de tent zowel extreme hitte als enorme koude. De temperatuur schommelt altijd tussen 16 en 27 graden. Dat biedt perspectieven voor het bewaren van medicatie en voedsel. De levensduur is 15 tot 20 jaar voor het textiel, tegenover maximum een jaar voor de huidige tenten. Die vliegen weg bij windsnelheden van 60 tot 70 kilometer per uur. Maggie blijft probleemloos overeind bij een storm van 150 kilometer per uur."

Maggie is gebruiksvriendelijk en twee tot drie keer goedkoper dan de huidige tenten, door de combinatie van levensduurte en energie. "We denken ook aan een tweede module, voor urgentie bij bijvoorbeeld natuurrampen. Het basismateriaal is heel gemakkelijk te transporteren", aldus Peeters. Het gaat de initiatiefnemers om meer dan de uitvinding alleen. "We willen de zelfredzaamheid van de vluchtelingen vergroten. Toegang tot onderwijs is daarbij een sleutelelement."

60 miljoen vluchtelingen
Wereldwijd zijn er bijna 60 miljoen vluchtelingen. In 2014 kwamen er elke dag 42.000 bij, van wie het merendeel kinderen. Velen van hen komen terecht in vluchtelingenkampen. Daar leven ze gemiddeld 11,8 jaar. Diverse kampen vangen al drie tot bijna vier generaties op. "Wij richten ons op die vluchtelingen die blootgesteld worden aan hitte, vrieskou, stormen en insectenplagen", stelt Peeters. "We ramen hun aantal op 18 miljoen."