Leuven wil op basis van cijfers debat aangaan over gratis openbaar vervoer

David Dessers.
Joel Hoylaerts / Photonews David Dessers.
Leuven wil het debat aangaan over het gratis maken van het openbaar busvervoer op zijn grondgebied en zal hierover cijfers vragen aan De Lijn. Ook zal het de impact bekijken van eerdere ervaringen. Dat antwoordde schepen van Mobiliteit David Dessers (Groen) tijdens de gemeenteraad op een vraag van gemeenteraadslid Line De Witte (PVDA). Maar Dessers achtte de kans bijzonder klein dat Leuven het ooit zal invoeren. 

De Witte vroeg tijdens haar interventie een haalbaarheidsstudie naar de invoering van gratis openbaar vervoer. Ze wil vooral dat de impact daarvan wordt nagegaan op CO2-uitstoot, luchtvervuiling, vervoersarmoede, gezondheidsbaten, files, het gebruik van openbaar vervoer en de kostprijs. De Witte haalde zelf vooral ecologische en sociale argumenten aan om hier werk van te maken, en wees hierbij op plannen in die zin van andere steden zoals Parijs, Duinkerke en Luxemburg.

Dessers wees erop dat de grote transitie van mobiliteit die Leuven wil verwezenlijken, via fietsinfrastructuur, mobipunten, een autonome shuttle tussen twee randparkings en vooral het regionet voor openbaar vervoer in Oost-Brabant, veel inspanningen en investeringen zal vergen. De kosten van het regionet alleen al worden geraamd op circa 800 miljoen euro. "We zullen keuzes moeten maken en de vraag is of we niet eerder moeten investeren in een verdere verduurzaming van de mobiliteit in de stad", zei Dessers.

Dessers ging evenwel akkoord om een aantal gegevens te verzamelen over de impact van het gratis maken van het openbaar vervoer in de stad. "We gaan hiervoor geen externe studie bestellen, maar wel bijvoorbeeld aan De Lijn vragen wat het volledig gratis maken de stad zou kosten via een derdebetalersregeling. Ook gaan we de impact nagaan op basis van eerdere projecten zoals in Hasselt. Dat zal ons een heldere kijk geven om op basis daarvan het debat voort te zetten".
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • vanaeken jokke

  In Hasselt weten ze ondertussen hoeveel het kost gratis bussen mensen leugens wijsmaken mister Stevaert .En nu gaan de groen diezelfde leugens in Leuven wijsmaken.Er gaat toch ook niemand gratis werken van groen en rood.

 • Christine Laevers

  Gratis ? Haal die kosten gewoon even naar beneden en je hebt een heel publiek dat al jarenlang alleen maar verhogingen heeft gekend!

 • Rosa Cockx

  Wie gaat dat weeral mogen betalen wat langer werken zeker?

 • HUBERT VANHOVE

  Gratis bestaat niet en in het geval dat dit wordt ingevoerd moeten de inwoners van Leuven maar instaan voor de kosten misschien door het vermeerderen van de gemeentetaks

 • Roel Mick

  Pure hypocrisie van de Groenen. Niks is gratis, de modale burger zal weer moeten betalen. De rijke zullen weer kunnen ontwijken.