Leuven trekt 2,5 miljoen euro uit om zelf 100 nieuwe kinderopvangplaatsen te creëren

ANP
Leuven heeft in haar meerjarenplanning tot 2019 2,5 miljoen euro extra voorzien om 100 bijkomende kinderopvangplaatsen te creëren. Het gaat om een prefinanciering tot de Vlaamse overheid met de nodige subsidies over de brug komt. Het bestuur wil daarmee de grote nood aan kinderopvang lenigen in de universiteitsstad.

Leuven heeft zich voor deze extra investering gebaseerd op het digitaal kinderloket. "Uit informatie van ons digitaal loket kinderopvang, dat het aanbod bundelt van alle kinderopvanginitiatieven in Leuven en waarvoor we vorige week overigens de Gouden Kinderschoen gekregen hebben van de VVSG, blijkt dat er continu circa 200 kinderen op de noodlijst staan van ouders die binnen de 30 dagen absoluut opvang nodig hebben wegens werk, opleiding..."

"Het aanbod aan kinderopvang in deze stad is nochtans reeds bijzonder groot maar door de hoge tewerkstellingsgraad en het vaak ontbreken van mantelzorg is de nood eveneens groot", aldus de bevoegde Leuvense schepen Bieke Verlinden (sp.a).

Omdat volgens de huidige stand van zaken Leuven nog minstens tot 2020 voor kinderopvang geen bijkomende financiële middelen zal krijgen van de Vlaamse overheid, heeft het stadsbestuur zelf een initiatief genomen. "In onze kinderdagverblijven De Girafant aan de Parkpoort en De Ketteflet in Sint-Maartensdal is nog ruimte voor bijkomende kinderen. We hebben daarom beslist om op deze plaats het nodige personeel in dienst te nemen om hier gefaseerd bijkomend 100 kinderen tot 3 jaar op te vangen. Tegen eind 2017 hopen we deze operatie volledig te kunnen afronden", aldus Verlinden.

Leuven slaagde er overigens ook in met een wervingscampagne het afgelopen jaar een 30-tal personen te overtuigen om zelfstandig onthaalouder te worden.