Letterlijk: dit staat er in de ontslagbrief van vijf voormalige ministers en staatssecretarissen van N-VA

Ex-ministers Sander Loones, Johan Van Overtveldt en Jan Jambon, N-VA-partijvoorzitter Bart De Wever, en de voormalige staatssecretarissen Zuhal Demir en Theo Francken.
EPA Ex-ministers Sander Loones, Johan Van Overtveldt en Jan Jambon, N-VA-partijvoorzitter Bart De Wever, en de voormalige staatssecretarissen Zuhal Demir en Theo Francken.
De drie ministers en twee staatssecretarissen van N-VA uit de regering-Michel I hebben een gezamenlijke ontslagbrief geschreven aan eerste minister Charles Michel. Het valt op dat de vijf niet zélf ontslag nemen maar zich “beschouwen als ontslagen”. Ze vragen de premier om “de verdere afhandeling” van hun ontslag “conform de grondwet te verzekeren”. 

Dit is de ontslagbrief woord voor woord:

“Geachte Eerste Minister,

Wij kunnen niet akkoord gaan met Uw beslissing om naar Marrakesh te gaan om daar namens de federale regering instemming te betuigen met het Global Compact for Safe, Orderly and Regular Migration.

Zoals U weet werd op de ministerraad gisterenavond voor het eerst gesproken over het standpunt van de regering over dit VN-Migratiepact. Wij hebben formeel laten acteren dat wij niet akkoord gaan met dit pact. De andere partijen stellen dat ons akkoord niet nodig is en dat U als premier in Marrakesh het land kan binden zonder onze goedkeuring. Dat vinden wij onaanvaardbaar. Er is immers geen consensus binnen de federale regering over dit pact.

Wij hebben duidelijk gezegd dat wij geen regering steunen die dit pact goedkeurt. Dit raakt de kern van onze partij, van onze overtuiging. Wij zijn niet tegen migranten of migratie, maar wij zijn wel tegen de huidige migratiechaos in Europa. Dit VN-pact kan die chaos enkel erger maken.

Gelet op dit alles beschouwen wij ons als ontslagen. Daarom verzoeken wij U, mijnheer de Eerste Minister, de verdere afhandeling van ons ontslag conform de grondwet te verzekeren.

We waarderen dat U als premier donderdag in de Kamer van Volksvertegenwoordigers alles in het werk stelde om uw regering te redden. Helaas hebben de andere regeringspartners een oplossing onmogelijk gemaakt.

We willen U danken voor de goede samenwerking en de mooie beleidsresultaten die we samen hebben verwezenlijkt.

Hoogachtend,

Jan Jambon, Johan Van Overtveldt, Sander Loones, Zuhal Demir, Theo Francken”
44 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • lefevre dominique

  Ik dacht dat de kleuterklas,Het circus niet erger kon. Heb me dus vergist. Heren en dames politiekers. Waar zijn jullie mee bezig. Dit is niet wat de modale burger verwacht van hun mandatarissen.

 • dominique castelein

  de voorstanders van het migratiepact zullen vlug wakker worden,ze staan al te manifesteren aan het Klein Kasteeltje om papieren te krijgen,maggie ,je wordt op je woord gepakt,en aan al deze die het pact goed vinden zou ik zeggen,begrijpend leren lezen tussen de regels,wat de voorstanders niet doen,laat staan of ze al kunnen lezen

 • Eric Loyens

  Ze zijn er vergeten in te zetten dat ze het leuk vinden om de gewone man langer te laten werken voor minder pensioen,levenslang een index sprong afgenomen 15% btw bij elec en gas, bezine en diesel tax door de werkman zijn strot geduuwd alle belastingen opgeslagen zodat de kleine man crepeert

 • Patrick Braekeveldt

  Wat een slecht resultaat in gemeente en provincieraadsverkiezingen allemaal teweeg brengt !

 • Gretel Willekens Pelsers

  Ik snap echt het nut niet meer dat de belgen moeten gaan stemmen. Er wordt nooit gehoord naar onze keuzes! Stemplicht noemen ze het dan.. ik vind het eerder een verpliching om je vrije dag op te offeren voor iets waar je niets voor terug krijgt!