Letterlijk: de vage speech van Michel

Premier Charles Michel heeft vandaag in de plenaire Kamer duidelijk gemaakt dat hij naar Marrakech zal gaan. In een vage speech beklemtoonde hij dat België zich aan zijn woord moet houden. Lees hieronder woord voor woord de Nederlandstalige passage uit zijn speech.

Mijn verantwoordelijk dat is natuurlijk constant te zijn. Dat is natuurlijk alles te doen om te zorgen voor de geloofwaardigheid van ons land.

Een woord is een woord. En inderdaad, in mijn ogen heeft het woord van België waarde. Maar tegelijk, als eerste minister besef ik momenteel ook de ernst van de politieke situatie. Ik weet goed dat onze Belgische grondwet geen vodje papier is.

Dat betekent dus inderdaad dat ik ga moeten zorgen, dag na dag in Marrakech, maar ook in de dagen na Marrakech, hoe het mogelijk zal zijn, elke keer mijn standpunt, mijn overtuiging natuurlijk te verdedigen binnen de ministerraad, binnen de kern. Met het parlement, maar tegelijkertijd moet ik er natuurlijk voor zorgen - en dat zal ik zeker doen - met een volledig respect voor de grondwet. 

Veel definitieve antwoorden biedt Michel in zijn verklaring niet. Hoewel de premier beklemtoonde dat hij naar Marrakech zal trekken, verduidelijkte hij echter niet of België zich daar ook bij het pact zal aansluiten, al beklemtoonde de premier wel het belang van het migratiepact.

BELGA19 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Tony Vandermaelen

  Geen sprake van "woord houden", dat is niet aan de orde. Hij moet de wil van de regering volgen en niet zijn eigen belachelijke mening.

 • william Masson

  Voor dergelijke zakken is enkel het Zwitserse syteem goed, een bindend referendum. Dat is natuurlijk wel teveel democratie voor de huichelachtige progressieve bende.

 • Peeters Freddy

  Wat een show !. Politiekers spreken voor hun eigen winkel en niemand die zich afvraagt wat de burgers vinden van al die migranten, transmigranten en criminelen die steeds staan de zwaaien met mensenrechten. Stuurt Francken iemand terug dat zegt een rechter, het mag niet wegens folteringen. Calvo en Groen zijn rotte appels.

 • guido vermeyen

  En wie gaat die Michel opvangen in Marrakech...moederziel alleen, ten prooi van potentiele zakkenrollers, kidnappers, oplichters.....wel die Michel heeft moed, zich opofferen voor de migranten, hopelijk genoeg geld bij zich voor zijn hotel., of..het zullen wij zijn zeker die betalen ?

 • Camylle Verbruggen

  Morgen, vrijdag 7 december, valt de regering. Het ligt al een paar dagen vast dat het zo gaat gebeuren. Dit heb ik van goede bron vernomen.