Leterme werkt opnieuw aan regeerverklaring

UNKNOWN

Premier in spe Yves Leterme en de vijf voorzitters van de meerderheidspartijen zitten opnieuw samen aan tafel om zich te buigen over de ontwerp-regeerverklaring. Zowel zaterdag als zondag steken de onderhandelaars op het kabinet van de CD&V-vicepremier een hele dag de koppen bij elkaar. Of er zondag al een kant en klare tekst op tafel zal liggen, is nog lang niet zeker.

Verdeling ministerportefeuilles
Vrijdag was de enige dag dat er niet werd vergaderd over de regeerverklaring die Leterme volgende donderdag in de Kamer moet afleggen. CD&V, Open Vld, MR, PS en cdH hebben nog vijf dagen om het eens te raken over het programma en de verdeling van de ministerportefeuilles. Woensdagavond spreken de coalitiepartijen zich in principe op een congres uit over de regeringsdeelname, donderdag dient premier Guy Verhofstadt zijn ontslag in en geeft hij de sleutels van de Wetstraat 16 aan Yves Leterme.


Eerste lezing zaterdag
Hoewel niets vastligt, zouden de onderhandelaars zaterdag indien mogelijk de eerste lezing afwerken van de 28 pagina's tellende nota die technici van de verschillende partijen - de zogenaamde sherpa's - hebben uitgewerkt. Er ligt wel nog veel brood op de plank. Een deel van het luik justitie en veiligheid moet nog aan bod komen en nadien dienen de thema's migratie, een werkzame overheid, buitenlandse zaken, defensie en ontwikkelingssamenwerking nog de revue te passeren. Knelpunten daarbij zijn onder meer de vraag van de liberalen naar het toelaten van economische migratie, de vraag of er in de toekomst minder ambtenaren nodig zijn en of er bij de overheid een minimale dienstverlening moet komen.

Twistpunten
En bij de tweede lezing moeten alle andere twistpunten dan nog op tafel komen. Dat is bijvoorbeeld het geval voor de groeinorm in de gezondheidszorg en de hele discussie over de verhoging van de koopkracht. Over dat laatste - hoeveel wordt besteed aan een belastingverlaging en hoeveel aan de verhoging van de sociale uitkeringen? - ontstond vorige dinsdag tussen enerzijds liberalen en anderzijds socialisten en vooral cdH heel wat heibel.

Liberalen sceptisch
De vraag is of er uiteindelijk een gedetailleerd akkoord uit de bus komt of niet. Volgens de liberalen is dat niet meer mogelijk. Zij eisten woensdag dat de verklaring beperkt blijft tot een opsomming van gemeenschappelijke doelstellingen en ambities. (belga/vsv)

Een druk weekend voor Leterme en co.
UNKNOWN Een druk weekend voor Leterme en co.