Leterme vandaag opnieuw onder het mes

UNKNOWN

Yves Leterme is donderdagavond opnieuw in het ziekenhuis opgenomen voor een medische ingreep aan de maag. Morgen, zaterdag mag hij Gasthuisberg in Leuven opnieuw verlaten. De vorming van het kabinet-Leterme I komt niet in gevaar.

Nummer drie
De ingreep van vandaag kadert in een reeks van vijf. Twee ervan werden al uitgevoerd toen vicepremier Leterme enkele weken geleden werd opgenomen met een longontsteking en interne bloedingen. Ze zijn preventief bedoeld om nieuwe bloedingen in de toekomst te vermijden.

Formatie
De datum van de behandeling werd vastgelegd in overleg met de dokters en de partijvoorzitters die deelnemen aan de regeringsonderhandelingen. Er werd gekozen voor vrijdag omdat vicepremier en MR-voorzitter Didier Reynders dan sowieso niet kon aanwezig zijn op de formatiebesprekingen. Hij neemt deel aan de Europese top in Brussel.

Vena porta
Leterme werd op 14 februari in Gasthuisberg in Leuven opgenomen na een inwendige maagdarmbloeding en mocht het ziekenhuis op 28 februari verlaten. "Wat de opvolging van de slokdarmvarices betreft, is de verdere behandeling gericht op het verminderen van de druk in het vena porta systeem en het aanvullend endoscopisch onderbinden van de varices", luidt het.

Zaterdag hervatten de onderhandelingen. (belga/mvl)