Leterme terug in de Wetstraat

UNKNOWN

CD&V-vicepremier Yves Leterme is terug in de Wetstraat. Hij maakte deze namiddag in de Kamer onder grote mediabelangstelling zijn politiek heroptreden. Na een slokdarmbloeding verdween hij een drietal weken van het politieke toneel. "Ik ben blij dat ik terug aan de slag mag", verklaarde hij in de wandelgangen van de Kamer.

Yves Leterme moest deze namiddag in de Kamercommissie Infrastructuur op een 30-tal vragen antwoorden. Vlak voor het begin van de vergadering werd hij in het perystilium van de Kamer opgewacht door een horde journalisten, fotografen en cameramensen.

"Er zijn veel mensen die terugkomen uit ziekteverlof. Dat is ook voor mij het geval. Ik ben blij dat ik terug aan de slag mag gaan", zei de premier in spe. Leterme voegde eraan toe dat hij de voorbije weken de tijd heeft gehad om na te denken over zijn manier van leven. Ik heb aan een hels ritme geleefd, ik ga dat ritme nu evalueren, klonk het.

Leterme gaf heel kort ook wat commentaar bij de politieke situatie. Dat MR-vicepremier Didier Reynders vandaag de partijvoorzitters van sp.a, Groen! en Ecolo ontmoet, noemde de CD&V'er normaal. Dat gebeurt volgens hem "in perfecte afspraak". Of hij de problemen met kartelpartner N-VA nu gaat aanpakken? "Dat komt nog", was het antwoord.

Yves Leterme werd op 14 februari in het ziekenhuis opgenomen met een interne maagdarmbloeding. Hij verliet vorige donderdag het UZ in Leuven. Tijdens zijn afwezigheid sloot de regering een akkoord af over de begroting 2008 en raakten de Raad van Wijzen en de Octopusgroep het eens over een eerste reeks stappen in de staatshervorming.

Bedoeling is dat Leterme op 20 maart als premier de fakkel overneemt van Guy Verhofstadt. Hij moet tegen dan een definitieve regering op de been hebben gebracht. Twee dagen later volgt in het parlement de vertrouwensstemming. Pas nadien dient de Vlaamse christendemocraat de onderhandelingen over een tweede ronde in de staatshervorming op te starten. (belga/sps)