Leterme ondertekent akkoord spoorverkeer met Luxemburg

UNKNOWN

België en het groothertogdom Luxemburg hebben een samenwerkingsakkoord afgesloten in verband met het beheer, de ontwikkeling en de promotie van de grensoverschrijdende spoorlijnen Virton-Rodange en Aarlen-Rodange. Het akkoord werd deze namiddag in Virton ondertekend door minister van Mobiliteit Yves Leterme, minister van Overheidsbedrijven Inge Vervotte en de Luxemburgse minister van Transport, Lucien Lux.

Belangrijke stap
De spoorlijnen Virton-Rodange en Aarlen-Rodange werden op 11 december 2006 opnieuw geopend voor het reizigersverkeer. "Met de heropening van die lijnen is een belangrijke stap gezet. Het past binnen de prioriteiten van de Belgische en de Luxemburgse regering. Het is echter slechts een eerste stap. We willen nieuwe perspectieven openen voor het treinverkeer voor onze twee landen", sprak Yves Leterme zondag in het station van Virton.

1,5 miljoen euro
De ministers hebben beslist dat de twee spoorlijnen minstens tot in 2018 in gebruik zullen blijven. Ten laatste in 2016 zal onderzocht worden of de bepalingen van het huidige samenwerkingsakkoord aangepast moeten worden. Het groothertogdom Luxemburg draagt 1,5 miljoen euro bij aan de financiering van het project. Dat budget zal gebruikt worden om het treinaanbod te verbeteren, het verlies van die lijnen bij te passen en om de communicatie naar bedrijven, reisagentschappen en scholen te verbeteren.

Ongeveer 1.200 Belgische reizigers nemen elke dag de trein op de lijn Virton-Rodange richting Luxemburg. Infrabel zou dat aantal tegen 2010 graag zien stijgen tot 2.400.

Brussel-Luxemburg
De ministers hebben zondag ook een brief ondertekend waarin ze aan de Luxemburgse en Belgische verantwoordelijken voor het spoorverkeer vragen om de verbinding Brussel-Luxemburg, en verder naar Straatsburg en Zwitserland, te verbeteren. Yves Leterme en Inge Vervotte, die in Virton aangekomen waren met de trein, vertrokken na het persmoment met de wagen. (belga/odbs)

Leterme en de Luxemburgse minister van Transport Lucien Lux.
UNKNOWN Leterme en de Luxemburgse minister van Transport Lucien Lux.
Vervotte trok samen met Leterme met de trein naar Virton.
UNKNOWN Vervotte trok samen met Leterme met de trein naar Virton.