Leterme legt vanmiddag eed af

UNKNOWN

Premier Leterme legt vanmiddag de eed af als nieuwe premier. Zonet heeft Herman Van Rompuy, die vertrekt naar Europa, het ontslag van zijn regering ingediend bij de koning. Er zijn nog enkele verschuivingen bij de CD&V-ministers: coming man Steven Vanackere neemt Buitenlandse Zaken over van Yves Leterme en Inge Vervotte keert terug als minister van Overheidsbedrijven en Almbtenarenzaken

Martens
Koninklijk begeleider Wilfried Martens had gisteren met de voorzitters van de vijf federale meerderheidspartijen een akkoord bereikt over de aanpak van de communautaire impasse. Hij is langsgeweest bij de koning, die hem van zijn taak heeft ontheven en Jean-Luc Dehaene heeft aangesteld om een oplossing uit te werken voor de splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde.

Volgens Martens hebben de delicate onderhandelingen voor het eerst kans op succes. De geesten zijn gerijpt en de huidige toestand vereist dat nu vooral de financiële en economische problemen aangepakt worden, zegt de minister van Staat.

Koninklijk opdrachthouder Dehaene
Ex-premier Jean-Luc Dehaene werkt nu buiten de regering als 'koninklijk opdrachthouder'. Martens benadrukte bij het verlaten van het kasteel van Laken dat Dehaene de onderhandelingen niet zal voeren: dat is de taak van de premier, die zal werken op basis van het voorstel van Dehaene.

Dehaene zal in eerste instantie alleen werken, en regelmatig verslag uitbrengen bij de partijvoorzitters en de premier. De uiteindelijke beslissing zal tegen Pasen genomen worden door de partijvoorzitters en de eerste minister, om tegen de zomer te kunnen worden goedgekeurd door Kamer en Senaat. Op 1 juli wordt België namelijk voorzitter van de Europese Unie, en tijdens die periode kan ons land communautaire problemen wel missen.

Dehaene laat in zijn gekende stijl weten dat hij geen enkele verklaring zal afleggen over zijn opdracht, die naar zijn mening enkel kan slagen als ze verloopt in alle discretie. Hij hoopt dat alle betrokken partijen en gesprekspartners de onderhandelingen aangaan "in goede trouw en in alle discretie".

Goodwill van Franstaligen
De Franstalige liberalen hebben al laten verstaan dat ook zij zullen streven naar een akkoord. "Maar wij hebben die belofte altijd al gedaan", zegt MR-voorzitter Didier Reynders, die er fijntjes aan toevoegt dat dat hij onder premier Herman Van Rompuy hierover nooit een voorstel zag.

Ook de PS is "overtuigd van de noodzaak om een onderhandelde en evenwichtige oplossing uit te werken voor het dossier Brussel-Halle-Vilvoorde". De Franstalige groenen herhalen dan weer dat ze willen helpen om de stabiliteit in het land te herstellen, maar stellen vast dat de meerderheid alleen wil werken.

Uitbreiding Brussel

Blijkbaar gaat voor de Franstalige liberalen ook FDF-voorzitter Olivier Maingain mee aan tafel zitten in de onderhandelingen rond B-H-V. Daarin zouden wel alleen de 'grote' partijvoorzitters stemrecht hebben, en Maingain dus niet. Maingain rakelde gisteren de uitbreiding van Brussel nog op als voorwaarde voor de splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde, tot grote frustratie van de Vlaamse partijen en N-VA in het bijzonder. Voorzitter Bart De Wever noemt het "een ramp voor Vlaanderen" als Maingain mee aan de onderhandelingstafel zou zitten, en blijft erbij dat het wetsvoorstel over de splitsing van B-H-V gewoon gestemd moet worden. En aangezien Dehaene enige tijd geleden nog opriep niet te stemmen voor N-VA, vreest De Wever dat die uitbreiding van Brussel inderdaad bespreekbaar is voor de voormalige burgemeester van Vilvoorde.

Volgens Vlaams Belang betekenen de onderhandelingen in de eerste plaats dat Vlaanderen hoe dan ook een prijs zal moeten betalen. Voor het VB is elke toegeving uitgesloten, en de partij wil dat de Vlaamse overheid "alle wettelijke instrumenten" gebruikt om welke toegeving dan ook te blokkeren.

Vertrouwen in Leterme
Voor veel partijen bewijst de aanstelling van eerst Martens en nu Dehaene trouwens dat CD&V niet veel vertrouwen heeft in Leterme. "Een dubbelzinnige houding" volgens Ecolo, "een fiets met wieltjes" volgens Groen!, "bijzonder gênant," meent N-VA. Volgens Lijst Dedecker betekent het ook "dat de Franstalige partijen nog altijd niet het minste vertrouwen hebben in hun nieuwe premier, en dat deze regering nog 2 jaar op eieren loopt. Dat wordt dan 4 jaar immobilisme", klinkt het.

Sp.a-voorzitster Caroline Gennez reageert verwonderd over de opdracht die de ene oud-premier (Wilfried Martens) aan de andere (Jean-Luc Dehaene) geeft om, in plaats van de toekomstige premier (Yves Leterme), een oplossing te vinden voor een dossier dat de vorige premier (Herman Van Rompuy) had moeten oplossen. De sp.a en ook Groen! zijn naar eigen zeggen steeds bereid geweest om aan een oplossing mee te werken.

Yves Leterme wordt als minister van Buitenlandse Zaken vervangen door Steven Vanackere, die als vicepremier minister van Buitenlandse Zaken wordt. In zijn plaats neemt Inge Vervotte haar oude bevoegdheden terug op, namelijk Ambtenarenzaken en Overheidsbedrijven. Groen! merkt op dat de voorbije twee jaar al 34 verschillende personen minister of staatssecretaris waren in de federale regering. (belga/sam)

Koninklijk begeleider Wilfried Martens is langsgeweest op het paleis.
UNKNOWN Koninklijk begeleider Wilfried Martens is langsgeweest op het paleis.
Jean-Luc Dehaene is 'koninklijk opdrachthouder'.
UNKNOWN Jean-Luc Dehaene is 'koninklijk opdrachthouder'.
Didier Reynders heeft de voorbije jaren geen voorstel over B-H-V gekregen.
UNKNOWN Didier Reynders heeft de voorbije jaren geen voorstel over B-H-V gekregen.
Olivier Maingain wil Brussel uitbreiden in ruil voor de splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde.
UNKNOWN Olivier Maingain wil Brussel uitbreiden in ruil voor de splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde.