Leroy wil Proximus volgens vakbonden in een puinhoop achterlaten en “telecomaanval lanceren”

Raad van bestuur bevestigt dat Leroy blijft tot 1 december

 De raad van bestuur van Proximus heeft bevestigd dat Dominique Leroy CEO blijft tot 1 december. De vakbonden eisen dat ze onmiddellijk stopt en dat het herstructureringsplan wordt herbekeken. De bonden vrezen dat Leroy met KPN een "telecomaanval op België" zal lanceren.
BELGA De raad van bestuur van Proximus heeft bevestigd dat Dominique Leroy CEO blijft tot 1 december. De vakbonden eisen dat ze onmiddellijk stopt en dat het herstructureringsplan wordt herbekeken. De bonden vrezen dat Leroy met KPN een "telecomaanval op België" zal lanceren.
Het vertrek van Dominique Leroy betekent volgens de vakbonden van Proximus niet veel goeds. Ze vrezen dat ze de telecomoperator bewust “in een puinhoop” wil achterlaten om met de Nederlandse sectorgenoot KPN “een telecomaanval op België te lanceren”. 

Dat schreven ze in een brief aan de voorzitter van de raad van bestuur, Stefaan De Clerck. “Daarom eisen wij dat Proximus onmiddellijk alle contacten met deze CEO verbreekt, zoals trouwens ieder zichzelf respecterend bedrijf zou doen”, klinkt het. Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten geeft de vakbonden alvast gelijk. “Als het over de overstap naar de concurrentie gaat, heeft de vakbond een punt”, schrijft ze in een Twitterbericht. 

De bonden zijn misnoegd na de plotse aankondiging van Leroy dat ze op 1 december de overstap maakt naar KPN. Dat terwijl ze in januari van dit jaar een transformatieplan lanceerde waarbij 1.900 banen verdwijnen. Daarover lopen sinds juni moeizame onderhandelingen.

“We weten na negen maanden nog altijd niet in detail waarover het transformatieplan gaat”, zegt Ben Coremans van de christelijke vakbond ACV. “We weten alleen in grote lijnen dat ze 1.900 mensen wil doen vertrekken en 1.250 IT’ers wil aannemen. (...) Alle werknemers leven in onzekerheid. Het vertrek bevestigt ons dat de juiste intentie voor het transformatieplan er niet is. We hadden al een aanvoelen dat ze een puinhoop zocht bij Proximus. Dat gevoel wordt versterkt.”

Herstructurering

Vraag is nu hoe het verder moet met de onderhandelingen over de herstructurering. Coremans zegt dat hij niet wil vluchten van de onderhandelingen. “Maar dat wil niet zeggen dat we zullen aanvaarden wat op tafel ligt.” Zijn collega Bart Neyens van de socialistische vakbond ACOD wil eerst het antwoord op de open brief afwachten. “We verwachten dat de voorzitter naar een concrete oplossing zoekt”, zegt hij. “Het sociaal overleg lijkt moeilijk vol te houden op deze manier.”

Intussen heeft de raad van bestuur van Proximus vandaag bevestigd dat Leroy zeker CEO blijft tot 1 december, zo melden de bonden na een vergadering met de directie. “Proximus beschouwt KPN niet als een rechtstreekse concurrent, nu niet en niet in de nabije toekomst. Dominique Leroy behoudt dus het vertrouwen van de raad van bestuur en blijft zitten. Het zou zelfs zij zijn die de datum van 1 december heeft vastgelegd”, aldus CGSP-vakbondsman Laurent Malengreau.

Volgens hem neemt de raad van bestuur zijn verantwoordelijkheid niet. “Het is toch gek om met zo’n drastisch plan te komen, aan te kondigen aan het personeel dat men mensen zal moeten ontslaan en dan te zeggen ‘ik blijf’, om vervolgens toch te vertrekken om elders meer te verdienen. Dat is een probleem voor mij”, aldus Malengreau.

Loonplafond

Eerder vandaag reageerde sp.a-voorzitter John Crombez, die deel uitmaakte van de regering-Di Rupo die de plafonnering indertijd invoerde, op de discussie over het optrekken van het loonplafond van 650.000 euro voor CEO’s: “een onzinnige discussie”. De voorzitter van de raad van bestuur, Stefaan De Clerck, pleitte er gisteren voor het plafond aan te passen. Dat zou immers een handicap vormen bij de zoektocht naar een opvolger.

Volgens de sp.a-voorzitter heeft het debat echter "geen grond". De raad van bestuur moet werken volgens de regels die de aandeelhouders bepalen, dus volgens de wetten van het parlement, aldus Crombez, die benadrukt dat overheidsbedrijven het voorbeeld moeten blijven geven. De discussie moet voor hem dan ook niet gaan over het loonplafond, maar over de kostprijs van telecom en over de noodzakelijke investeringen in de toekomst.




192 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • danny janssens

  dit soort rotzooi krijg je dan als je een overheidsbedrijf probeert te privatiseren. Laat die CEOs maar elders aan de slag gaan in het vervolg. Ze kosten het bedrijf alleen maar veel centen en brengen niks bij

 • Lore Kluwer

  Waarom neemt Stefaan De Clerck, voorzitter van de raad van bestuur, het roer niet over totdat er een vervanger is gevonden. Hij wordt er dik genoeg voor betaald. Of durft hij het niet omdat hij dan eigenlijk zou moeten toegeven dat hij, advocaat, niet veel kaas heeft gegeten van bedrijfsvoering en dat zijn voorzitterspostje eigenlijk gewoon bedoeld was als gouden parachute met een pak zitpenningen en andere voordelen.

 • Toran Korshnah

  Willy Van Crean, voor je kunt staken moet aan bepaalde voorwaarden voldaan zijn. En voorts, met de stakerspremie 30€/dag kom je niet ver. Staken is nog altijd de laatste optie, en nooit een doelstelling. Bij geen enkele vakbond.

 • Toran Korshnah

  Ik heb iemand gekend die binnen dezelfde sector een bijverdienste had in dezelfde job. En die werd vriendelijk verzocht om die bijverdienste stop te zetten. Toen ze weigerde volgde haar ontslag wegens belangenvermenging. En dan lees je dit...

 • Toran Korshnah

  Eric Van Den Bergh, wees blij dat de vakbonden er zijn. En deze keer hebben ze weer eens gelijk. Uw uitspraak slaat nergens op. DLR moet inderdaad onmiddellijk haar bevoegdheden afstaan aan een derde partij, de onderhandelingen stop zetten, en de volgende CEO helpen om zich in te werken. Maar zelf nog beslissingen nemen kan eigenlijk niet meer. De bedrijfsgeheimen van Proximus vallen wel in handen van KPN. Dat is duidelijk.