Leraar veroordeeld tot vijf jaar cel voor dodelijk ongeval met vluchtmisdrijf

Links: dader Bryan I. vandaag in de rechtbank; rechts: slachtoffer Jelle Tommeleyn
Mathias Mariën/kos Links: dader Bryan I. vandaag in de rechtbank; rechts: slachtoffer Jelle Tommeleyn
De Brugse politierechter heeft een 31-jarige Lichterveldenaar veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf, waarvan twee jaar met uitstel, voor een dodelijk ongeval met vluchtmisdrijf. Bryan I. kreeg ook een rijverbod van vijf jaar opgelegd. De nabestaanden van slachtoffer Jelle Tommeleyn kwamen het vonnis persoonlijk aanhoren. Ook de aanrijder kwam naar de rechtbank.

Op zondag 7 februari 2016 wandelden het slachtoffer en zijn vriendin rond 5.30 uur langs de Brugsebaan in Lichtervelde. Het koppel werd aangereden door de witte bestelwagen van Bryan I. De 31-jarige Lichterveldenaar ging slapen en pas de volgende ochtend, bij het lezen online van het ongeval, besefte de leerkracht dat hij erbij betrokken was. Het was zijn moeder die uiteindelijk de politie belde.

Ondertussen was Jelle Tommeleyn (24) in het ziekenhuis aan zijn verwondingen overleden. Zijn vriendin bleef ongedeerd.

De nabestaanden van Jelle Tommeleyn waren aanwezig bij de uitspraak.
Mathias Mariën De nabestaanden van Jelle Tommeleyn waren aanwezig bij de uitspraak.

Manifeste onoplettendheid

Volgens het openbaar ministerie werd het ongeval veroorzaakt door een manifeste onoplettendheid. De beklaagde zou vlak voor de crash immers zijn gsm gezocht hebben in zijn voertuig. "Hij moet zeker gevoeld hebben dat hij van de rijbaan afweek, want daar liggen kasseien naast de rijbaan", aldus procureur Luc Strypsteen.

De verdediging betwistte de feiten niet, maar stuurde tevergeefs aan op een alternatieve bestraffing. "Mijn cliënt had moeten stoppen, maar na een verkeersongeval denk je niet altijd meer rationeel. Maar hij heeft die mensen nooit gezien, hij dacht echt dat het een verkeersbord was", aldus meester Jurgen Dehaemers. Toen hij de volgende ochtend hoorde van het ongeval, besefte I. naar eigen zeggen wat er gebeurd was. De verdediging merkte op dat de gevolgen voor de beklaagde ook erg groot zijn. "Sindsdien is hij preventief geschorst als leerkracht, terwijl dat beroep zijn leven is."

De rechter oordeelde dat het ongeloofwaardig is dat de leerkracht niet zou geweten hebben dat hij een persoon had aangereden. "Het is onaanvaardbaar dat hij niet gestopt is, wat iedere normale burger wel had gedaan." Bovendien bekommerde I. zich vooral om de schade aan zijn eigen wagen. Dat getuigt volgens de politierechter van totaal onverantwoord en maatschappelijk onaanvaardbaar gedrag. Tenslotte hecht de rechter ook geen geloof aan het verhaal van de beklaagde, die beweerde dat hij vlak voor de crash naar zijn gsm zocht.

Geen schuldbesef

Bij het bepalen van de strafmaat stelde de rechter vast dat de feiten sowieso te zwaar zijn voor een alternatieve straf. Daarnaast toonde Bryan I. geen echt schuldbesef. De politierechter veroordeelde hem uiteindelijk tot vijf jaar gevangenisstraf, waarvan drie jaar effectief. De geldboete van 6.000 euro is voor de helft met uitstel. Na zijn rijverbod van vijf jaar zal de beklaagde ook beide rijexamens opnieuw moeten afleggen. Op burgerlijk vlak wordt de zaak op 19 juni voortgezet.