Leopold Van Mullem veroordeeld tot 15 jaar cel

BELGA
Het hof van assisen heeft Leopold Van Mullem (67) tot 15 jaar opsluiting veroordeeld voor doodslag op Marie-Antoinette Blaton (65). De Bruggeling bracht het slachtoffer op 28 juli 2012 in Blankenberge met messteken om het leven. Het OM had 18 jaar gevorderd.

Van Mullem had samen met een huisgenoot enkele klusjes uitgevoerd op het appartement van de weduwe. Door zijn gokverslaving was de beschuldigde toen al in diepe financiële problemen beland. Van Marie-Antoinette Blaton kreeg hij eind juni 2012 een lening van 2.500 euro. Een maand later eiste de vrouw het geld al terug, twee maanden eerder dan afgesproken.

Op 28 juli 2012 trok Van Mullem naar het appartement van het slachtoffer, zogezegd om het geld terug te betalen. Op dat moment had hij het bedrag echter al gebruikt om schulden bij de marktkramersbond af te lossen. Tijdens een discussie deelde de klusjesman met zijn vlindermes 13 steken uit aan het slachtoffer. Pas op 12 augustus werd het levenloze lichaam van Marie-Antoinette Blaton door haar zus aangetroffen. Twee dagen later bekende Van Mullem.

In de motivatie verwezen het hof en de jury naar de ernst van de feiten. "Het slachtoffer moet bewust geweest zijn en heeft een erge doodsstrijd moeten doorstaan. Hij heeft een zieltogend slachtoffer aan haar lot overgelaten." Ook zijn gedrag na de steekpartij pleitte niet in het voordeel van Van Mullem. "Hij heeft alle elementen die naar hem konden verwijzen meegenomen en alle sporen uitgewist. Daarna ging hij gewoon verder met zijn leven." In het arrest werd ook het leed aangehaald dat de beschuldigde bij de familie van het slachtoffer en zijn eigen familie veroorzaakte.

Verzachtende omstandigheden
Toch zagen het hof en de jury ook heel wat verzachtende omstandigheden. Zo beschikte Van Mullem op 67-jarige leeftijd nog over een blanco strafblad. Ook met zijn goede staat van dienst als postbode werd rekening gehouden. Daarnaast oordeelden de gerechtspsychiater dat Leopold Van Mullem geen ernstige bedreiging vormt voor de maatschappij.

Voorzitter Fabienne De Tandt sprak de beschuldigde nog kort toe. "U hebt het arrest aanhoord. Niemand heeft het recht om iemand anders het leven te ontnemen. Ik spoor u aan om met moed en gelatenheid uw straf te ondergaan. U kan nu reeds beginnen met het organiseren van uw terugkeer in de maatschappij."

"Feiten in opwelling gepleegd"
De verdediging reageerde tevreden op het arrest. "Vijftien jaar was voor een groot stuk de doelstelling", aldus meester Kris Vincke. "Minder mochten we ook niet verwachten, hij heeft zich na de feiten bijvoorbeeld niet aangegeven." De jury oordeelde ook dat Van Mullem de feiten niet met voorbedachten rade pleegde. "De jury heeft mijn stelling gevolgd dat die man nooit een plan beraamd heeft. Hij heeft die feiten in een opwelling gepleegd."

"Ik denk dat dit een verwachte straf is, daar had de kwalificatie niet veel aan veranderd", aldus meester An Govers, raadsman van de burgerlijke partijen. Na de vordering van het openbaar ministerie dropen haar cliënten af. "Ze hadden een hogere vordering verwacht, maar in dit dossier waren de verzachtende omstandigheden nu eenmaal evident. Uiteindelijk zullen ze met deze straf wel tevreden kunnen zijn."