Lenzendraagster raakt oog kwijt door parasiet in kraantjeswater

iStock
Een vrouw uit Essen verloor een oog door een parasiet in kraantjeswater. Wellicht zat de parasiet in het water van een douche die ze nam terwijl ze haar contactlenzen in had, zei de vrouw deze ochtend in het programma 'Start Je Dag' op Radio 2 Antwerpen. Een oogspecialiste van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen waarschuwde in het radioprogramma voor het risico van leidingwater voor dragers van contactlenzen.

“Drie jaar geleden ben ik gaan zeilen en ik had mijn lenzen nog in”, vertelde Petra van Kalmthout. "Nadien heb ik een douche genomen en waarschijnlijk liep het toen mis. Er is kraanwater tussen mijn oog en de contactlens beland. Daarin zit een parasiet die heel onschuldig is, behalve als hij zich op je oog kan nestelen.”

Voor Petra begon een lijdensweg van drie jaar, inclusief een mislukte hoornvliestransplantatie. Sinds twee weken heeft ze een kunstoog.

Pijnlijk

"Dit is een zeldzaam verhaal" volgens professor Carina Koppen, diensthoofd oogheelkunde van het UZA. "Meestal zien we bacteriële infecties bij contactlensdragers. Maar als deze parasiet toeslaat, dan lijdt de patiënt heel veel pijn en dat kan jaren duren.”

"De parasiet acanthamoeba zit in zee-, vijver- en kraanwater. Ga je zwemmen of douchen, doe je lenzen dan zeker uit. Je lenzendoosje en de lenzen zelf mag je ook zeker niet met kraanwater spoelen", waarschuwde professor Koppen. Het gebeurt in België maar een paar keer per jaar dat mensen hun oog door de parasiet verliezen. "Oogartsen herkennen de ziekte vaak moeilijk, omdat ze zo zeldzaam is.”
13 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Linda Wellekens

  Ik heb persoonlijk van een controleur gehoord dat hijzelf nooit drinkt van kraantjeswater want .... Ik drink al 45 jaar flessenwater; ook niet perfect, maar 90% beter.

 • Sam Govaerts

  Ik heb al 22 jaar lenzen, ik douche, zwem duik hiermee zonder ooit nog maar de minste ontsteking te hebben gehad. Als ik zonder ga zwemmen zou ik zo goed als blind in het water zijn. Heb namelijk een zeer hoge sterkte. Denk dat mevrouw gewoon pech heeft gehad...

 • Marie De Smedt

  ik drink toch geen kraantjes water , mijn buurman zegt dat hier nog altijd looden buizen liggen.zeer oude leidingen

 • Corrie Willems

  Ik heb al 40 jaar lenzen ( harde)en altijd met douche in gehad en afgespoelt met kraanwater zo een vaart zal het wel niet lopen. Ook met zwemmen in gelaten. Die mevrouw had gewoon erge pech.

 • jos indigne

  Zou het niet eerder te maken hebben met haar lenzen ??