Lenteonweren erkend als natuurramp: 34 steden en gemeenten kunnen rampenfonds aanspreken

Ontreddering bij deze man, die tot aan zijn kuiten in een ondergelopen straat stond.
Mathias Mariën Ontreddering bij deze man, die tot aan zijn kuiten in een ondergelopen straat stond.
De Vlaamse regering heeft de overvloedige regenval die dit jaar viel tussen 21 mei en 10 juni erkend als natuurramp. Dat is beslist op de ministerraad. Voor 34 getroffen steden en gemeenten is dat goed nieuws, want zij kunnen nu het rampenfonds aanspreken.

Tussen 21 mei en 10 juni werd Vlaanderen getroffen door overvloedige regenval, stormweer, rukwinden en zelfs hagelbuien. Op verzoek van de getroffen gemeenten heeft het Vlaamse Rampenfonds een onderzoek uitgevoerd naar de eventuele erkenning als algemene ramp.

38 gemeenten hebben een aanvraag ingediend tot erkenning. Vier daarvan, de West-Vlaamse gemeenten Deerlijk, Knokke-Heist, Ledegem en Menen, voldeden niet aan de criteria. Voor Diest werd een uitzondering gemaakt en voor de andere 33 gemeenten wordt er ook tussengekomen. 

7,8 miljoen euro
Opvallend: het gaat om gemeenten verspreid over heel Vlaanderen, van Alveringem tot Voeren. Enkel de gevolgen van de overvloedige regenval zullen gecompenseerd worden. Er waren ook aanvragen voor schade door rukwinden en hagelbuien, maar die worden niet erkend als algemene ramp.

Een eerste schatting lijkt uit te draaien op 871 schadegevallen, goed voor ongeveer 7,8 miljoen euro. Een definitief zicht op de schadebedragen zal pas beschikbaar zijn nadat alle individuele schadedossiers ingediend zijn.

In geen tijd onder water
Een van de getroffen gebieden was de middenkust: verschillende delen van Bredene en Oostende kwamen op 27 mei in geen tijd onder water te staan. Ook daar waren er hagelbuien. In Oostende liep de geraamde schade zelfs op tot 1,8 miljoen euro.

"Uiteraard zijn we tevreden met de erkenning", aldus de burgemeester van Bredene, Steve Vandenberghe (sp.a). "Die dag stonden na een wolkbreuk verschillende delen van onze gemeente blank. Nu de regenval erkend is als ramp kunnen we de dossiers opstellen.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.