Lennik werkt niet mee aan EU-verkiezingen wegens B-H-V

Het gemeentebestuur van Lennik heeft beslist dat het in de huidige omstandigheden geen medewerking kan verlenen aan de organisatie van de Europese verkiezingen van 7 juni 2009. Lennik verwijst hierbij naar het feit dat de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde nog steeds niet gesplitst is, ondanks het arrest van het Grondwettelijk Hof in 2003 en de beslissing van de Kamercommissie Binnenlandse Zaken een jaar geleden.

Ongrondwettelijkheid
"De discriminatie en de ongrondwettelijkheid is voor de Europese verkiezingen nog erger dan voor de federale verkiezingen. Halle-Vilvoorde hoort met zijn 35 Vlaamse gemeenten voor deze verkiezingen tot het Waalse kiesdistrict, wat betekent dat een kandidaat uit Aarlen stemmen kan halen in Halle-Vilvoorde, terwijl een kandidaat uit Vlaanderen geen stem kan halen in het aangrenzende Waals-Brabantse Tubeke of Henegouwse Edingen", aldus burgemeester Willy De Waele (Open Vld).

Oproep
Lennik roept de Vlaamse Kamerleden op de splitsing van de kieskring onmiddellijk en zonder compensaties goed te keuren. (belga/sam)

Burgemeester Willy De Waele doet niet mee.
UNKNOWN Burgemeester Willy De Waele doet niet mee.