Lenin duikt op in filmpje Jongsocialisten

Op de achtergrond hangt een poster met Karl Marx en Vladimir Lenin.
videostill Op de achtergrond hangt een poster met Karl Marx en Vladimir Lenin.
Dat moet je kunnen: met een filmpje ter promotie van een jongerendebat direct voorwerp van debat worden. Kaoutar Oulichki, nationaal voorzitster van de Jongsocialisten, slaagt daar niet in dankzij haar snedige teksten, maar door de figuur die in de achtergrond meekijkt: sovjetleider Lenin, de man die samen met Hitler en Stalin tot de dodelijkste dictators van de geschiedenis hoort. 

“Ik was mij daar niet van bewust” reageert Oulichki (22). "We hebben dit filmpje bij Gert Stas (kandidaat voor sp.a in Sint-Truiden, red.) opgenomen en daar hangt een collectie prenten die gekocht zijn in de giftshop van het Paleis van Schone Kunsten tegen de muur. Blijkbaar ook eentje waar Vladimir Ulyanov Lenin op staat."

"Neen, ik ben niet van plan het filmpje te verwijderen of opnieuw op te nemen. Ik begrijp niet dat mensen daar aanstoot aan nemen. Lenin heeft zijn plek in de geschiedenis verdiend en ik wil er zeker de educatieve waarde van uitdragen.” 

Ook nationaal sp.a-woordvoerder Sarah Vandecruys van de sp.a vraagt begrip: “Die kunstprenten, waaronder die van Lenin, hebben voor Gert Stas louter een historische en esthetische waarde. Laat ons dit toch niet overdrijven.”

Eerste reactie Jong N-VA

“Doen alsof Lenin een geheel onproblematisch figuur is, is historische onzin", zegt Jong N-VA-voorzitter Tomas Roggeman. "Extremisme is altijd verwerpelijk, of het nu religieus of ideologisch geïnspireerd is, van links of van rechts. We moeten daarvoor waakzaam blijven en proper zijn op ons eigen. We zien gemakkelijk de ontsporing bij anderen, maar hebben allemaal een dode hoek als het op onze eigen ideologie aankomt.”

Voorlopig niet geschrapt

Het mag duidelijk zijn dat na de affaire rond Schild&Vrienden de rechterzijde nu gretig op zoek gaat naar 'foute vrienden' ter linker zijde. Politieke consequenties heeft dat voorlopig nog niet. "Ik zie vooralsnog geen reden om Stas en Oulichki van mijn verkiezingslijst te schrappen", zegt Truiens sp.a-lijsttrekker Ludwig Vandenhove.
23 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Hendrik Goris

  Lenin was evenzeer een dictator die tegenstanders vermoordde. Is het van belang dat het er "maar" honderdduizenden waren en bij Hitler en Stalin miljoenen?

 • Eric Grosemans

  Lenin is Stalin niet. Lenin was zeker geen doetje, maar wie hem een massamoordenaar noemt kent duidelijk niets van geschiedenis. Lenin was zelfs een tegenstander van Stalin, hij vond Stalin te grof en zag liever iemand anders op zijn plaats die toleranter, loyaler, beleefder en attenter was voor de bevolking.

 • erik jagers

  Inderdaad Laura DeBacker, de dubbele standaard. Nu zie je geen grote titels in de kranten, geen PANO reportages, geen eisen om iemand te ontslaan. Neen, de dubbele moraal van het systeem. Zo zien we maar weer wie het hier echt voor het zeggen heeft.

 • Gino Denil

  Lenin is gestorven in 1924. En heeft wat oorlogsmisdaden begaan tijdens de burgeroorlog. Ook uit haat na een aanslag op zijn leven in 1918. Waarna zijn gezondheid snel achteruit ging. De miljoenen slachtoffers van het communisme vielen veel later onder Stalin. Lenin past niet in het rijtje van Hitler, Stalin en Mao. Die elk tientallen miljoenen slachtoffers op hun geweten hebben en een moorddadig terreursysteem installeerden. Wie Lenin in dat rijtje plaatst kent de geschiedenis niet.

 • Patje Staelens

  Lenin heeft zijn plek in de geschiedenis verdiend en ik wil er zeker de educatieve waarde van uitdragen...zegt de sos ...