Leidster redt bus vol VKSJ-ers uit Zonhoven

Kathleen Vandael werd in Zonhoven onthaald als een echte heldin.
Kathleen Vandael werd in Zonhoven onthaald als een echte heldin.

Een uitstap van de VKSJ uit Zonhoven naar de Efteling eindigde zaterdag bijna in een drama. Een leidster van de jeugdbeweging kon een verkeersramp nipt vermijden. Toen de buschauffeur onwel werd, nam zij het stuur over en kon ze de zwalpende bus veilig op de pechstrook zetten.

Beroerte
Op de E313, iets voorbije het klaverblad van Tessenderlo, kreeg de chauffeur van de bus - met 59 meisjes van de VKSJ uit Zonhoven aan boord - een beroerte. De bus week uit naar links en botste tegen de middenberm, waardoor de chauffeur uit zijn zetel viel.

Rem
"Ik ben meteen achter het stuur gekropen", vertelt de 21-jarige hoofdleidster Kathleen Vandael. "Ik kreeg de bus onder controle, maar wist aanvankelijk niet waar de rem stond. Uiteindelijk heb ik de bus toch op de pechstrook kunnen stoppen."

Hulde
De leidster is in haar thuisgemeenten onthaald als een een echte held. Ze werd overladen met dankbetuigingen en felicitaties van opgeluchte ouders. De gemeente Zonhoven overweegt om haar speciale hulde te brengen. De chauffeur herstelt ondertussen in het ziekenhuis. (tdb)