Leidend figuur binnen Shariah4Belgium riskeert opnieuw 15 jaar cel

BELGA
De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft zich vandaag gebogen over de zaak van Said M. (37). Hij is de eerste van de 36 versteklaters op het terrorismeproces van Shariah4Belgium die verzet aantekende en dus een nieuw proces krijgt. Het federaal parket vorderde de bevestiging van de maximumstraf die hij in februari had gekregen: vijftien jaar cel en 30.000 euro boete.

Belangrijk figuur
Said M. was volgens het federaal parket één van de leidende figuren binnen Shariah4Belgium. Hij werd geregeld opgemerkt aan het hoofdkwartier in de Dambruggestraat, zat in de adviesraad, controleerde de aanwezigheden tijdens de lessen en lezingen, nam deel aan de streetdawa's en was op de hoogte van de financiën.

Jejoen Bontinck
Said M. was in maart 2013 naar Syrië gereisd en had de rangen van Majlis Shura Al-Mujahidin vervoegd. Hij stond volgens het federaal parket in voor het bewaken van Jejoen Bontinck, die in het trainingskamp werd vastgehouden. De verdediging betwistte dat. "Hij bracht Jejoen kleren, een boek of wat eten, maar was niet betrokken bij zijn gevangenhouding. Hij nam in Syrië ook niet deel aan het gewapend conflict en kwam na 3,5 maand al terug, omdat hij zijn gezin miste", pleitte meester Abderrahim Lahlali.

Angstig
Said M. zelf was niet aanwezig. Zijn advocaat heeft enkel telefonisch contact met hem en weet niet waar hij verblijft. "Ik denk dat hij enorm angstig is om voor de rechtbank te verschijnen, maar hij is wel klaar om zijn straf te ondergaan." Hij vroeg de rechtbank om mild te zijn en om er rekening mee te houden dat Said M. nooit actief jongeren had geronseld voor de jihad. Vonnis op 30 juni.