Leger voor de rechter wegens te krachtige bommen

UNKNOWN

Twee families uit Raversijde (Oostende) hebben het Belgische leger voor de burgerlijke rechtbank van Brugge gedaagd. Aanleiding was de zware schade die hun huizen opliepen bij twee gecontroleerde ontploffingen door Dovo, de ontmijningsdienst van het leger.
 
Op 11 april 2006 werden twee Franse obussen ontdekt op het strand van Raversijde. Omdat het te gevaarlijk was om die te vervoeren, werden de bommen ter plaatse ontmanteld. Er werden twee putten gegraven waarin de obussen werden gelegd. Nadat de Zeedijk werd afgesloten, werden die gecontroleerd tot ontploffing gebracht.
 
Barsten in gevel
De knallen waren echter zo hevig dat vier alleenstaande huizen in de naburige Pareloesterlaan grote schade opliepen. In een huis waren er na de ontploffing barsten in de gevel. Een ander huis liep grote waterschade op toen een buis onder het huis barstte. Even verderop in de straat scheurde een terras los van een huis.
 
Twee families stapten naar de burgerlijke rechtbank van Brugge en eisen een schadevergoeding van meer dan 20.000 euro van Dovo. Die schuift echter alle schuld van zich af. "De bommen ontploften op 500 meter van de huizen", zegt advocaat Gert Rasschaert. "Het is onmogelijk dat er daardoor schade is. Waarschijnlijk gaat het om oude scheuren." Vonnis op 12 januari. (belga/svm)