Leger trekt 275 miljoen uit voor facelift luchtmachtbasissen om F-35 te ontvangen

Een F-35 in Berlijn tijdens een airshow.
REUTERS Een F-35 in Berlijn tijdens een airshow.
De luchtmachtbasissen van Kleine-Brogel en Florennes hebben een facelift nodig om de F-35-gevechtsvliegtuigen te ontvangen. De kost van de verbouwingen wordt op 275 miljoen euro geraamd. Dat schrijft De Morgen vandaag.

De Belgische luchtmacht kocht 34 F-35's van Lockheed Martin aan om de F-16's te vervangen. Om die nieuwe gevechtsvliegtuigen te kunnen ontvangen, moeten er op de luchtmachtbasissen van Kleine-Brogel en Florennes grote verbouwingswerken plaatsvinden. Er komen twee nieuwe ‘F-35 compounds’.

Zo'n compound zal bestaan uit gebouwen voor de voorbereiding en (de)briefings van missies, een plek om vier grote trainingssimulatoren te installeren, een onderhoudsloods waar zes vliegtuigen in passen, zestien overdekte en afsluitbare staanplaatsen en een "Quick Reaction Alert"-zone, met een verblijfplaats voor piloten en technici.

De totale kost wordt geraamd op 275 miljoen euro, bericht De Morgen op basis van de openbare aanbesteding. Het geld is al voorzien in de meerjarenbegroting van het leger. Het is de bedoeling dat de werken in Florennes starten in het voorjaar van 2022. Een jaar later is Kleine-Brogel aan de beurt.

Een F-35 in actie.
REUTERS Een F-35 in actie.42 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • peter colson

  @paul rubbens ons leger is "geen zak waard" omdat er al meer dan 20 jaar niet werd geinvesteerd. Het is dus JOUW visie die ervoor heeft gezorgd dat het leger op niets meer trekt. Bij elke besparing waren politie en defensie de eerste in de rij die moesten inleveren, maar men verwacht wel dat ze dan nog meer werk verzetten. 1% van de begroting uitmaken maar wel meer inleveren dan posten die 30% van de begroting kosten

 • Mohamed Kabbal

  @Patrick Desmet, is er misschien iets mis met Duits of Russisch? Ge spreekt ook Nederlands wat eigenlijk de taal is van een ander land en trouwens de Duitse en Russische economie staan mijlenver op de onze dus zo slecht is het ook weer niet. En wet je aangeeft dat je 2 x ondergelopen waart door den vreemde is gewoon aan uw voorouders te wijten.

 • paul rubbens

  ons leger is geen zak waard dus wrm nog geld aan uitgeven

 • Patrick Desmet

  Vóór de 1ste wereldoorlog wou men ook niet investeren in defensie. Vóór de 2de wereldoorlog idem dito, want er ging nooit geen oorlog meer komen. 2x onder de voet gelopen door een leger waarin wel geinvesteerd was. Dankzij de bondgenoten spreken we hier vandaag géén Duits. Willen jullie dan liever Russisch spreken op een dag? Of moet defensie maar opgedoekt worden en het geld gebruikt worden om vluchtelingen een luilekkerleventje te offreren?

 • Lou Bakker

  Hoop dat er ook water filters inbegrepen zijn in die prijs. Het moet toch heerlijk zijn om onbeperkt geld te kunnen uitgeven van een ...............ander.