Leger telt volgend jaar minder dan 30.000 militairen

Minister van Defensie Steven Vandeput.
BELGA Minister van Defensie Steven Vandeput.
Het Belgisch leger zal volgend jaar uit minder dan 30.000 militairen bestaan. De ministerraad heeft vandaag het legercontingent voor 2018 vastgelegd op 29.225 militairen. 

Dit is het maximaal aantal soldaten dat op eenzelfde dag van het jaar onder de wapens mag zijn. Volgens de plannen van de regering mag het leger in 2030 nog slechts 25.000 voltijdse equivalenten tellen.

Het contingent voor volgend jaar bestaat uit 28.080 militairen van het actief kader en leerlingen binnen de personeelsenveloppe voor militair personeel, 445 militairen van het actief kader buiten die personeelsenveloppe, zoals de militairen bij het Koninklijk Paleis of het Parlement, en 700 reservisten die terug kunnen opgeroepen worden de dag waarop het legercontingent zijn maximum bereikt.

Als gevolg van de opeenvolgende herstructureringen daalt het legercontingent jaar na jaar. In 2009 was nog sprake van 39.075 militairen, in 2012 was dat aantal al gezakt tot 33.703 militairen en vorig jaar was sprake van 30.130 militairen. Volgens de strategische visie die de regering-Michel in 2016 goedkeurde, mag het leger in 2030 nog slechts 25.000 personeelsleden tellen, onder wie duizend burgers.
6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • René Lenaerts

  Spijtig; de geschiedenis leert ons dat in mei 1940 het leger 400.000 man telde. Zo veel hebben we niet meer nodig; maar waarom behoudt men nog evenveel generaals als toen? Als gewezen officier heb ik enkele inkrimpingen meegemaakt; telkens minder actieve eenheden, terwijl de staf in Evere zelfs nog groeide. Totaal verkeerde aanpak!

 • Jozef Van Raemdonck

  Minder militairen is dus minder budget nodig zou men denken. Maar taken uitbesteden is ook duur(der)

 • chris bogaerts

  Word eens tijd dat ze daarin gaan investeren.

 • Eric Vanquickelberghe

  Begrijpe wie begrijpe kan. Alle landen zijn hun defensie aan het versterken. Ze doen dat omdat ze duidelijk zien dat er op korte termijn dikke miserie zit aan te komen. Alleen hier. Hier zijn onze hersenloze politici nog mollenblind ook nog. Zij breken hun defensie tot in de grond af. Of hopen ze erop dat andere naties gaan komen helpen toch? Ik denk het niet want zij zullen hun handen aan hun eigen miserie vol hebben.

 • Patrick Proost

  ...en toch investeren ze er ettelijke milarden in...