Leeuwin Rani kon ontsnappen door foutje van verstrooide verzorgster

Het treintje waarin de bezoekers zich verschansten en leeuwin Rani.
Photo News / Planckendael Het treintje waarin de bezoekers zich verschansten en leeuwin Rani.
Leeuwin Rani is door een menselijke fout kunnen ontsnappen, zo bevestigt het interne onderzoek bij Zoo Planckendael. Een verzorgster heeft per ongeluk de deuren van het leeuwenverblijf open laten staan, waardoor de leeuwin simpelweg naar buiten kon glippen. Dat schrijven de kranten van het Mediahuis en wordt bevestigd door het park. De medewerker krijgt een sanctie.

Uit het onderzoek blijkt dat de verzorgster alleen aan het werk was in het gebouw en ze de sasdeuren van het verblijf uit verstrooidheid liet openstaan. De verzorger zal niet worden ontslagen, maar er volgen wel sancties, zo zegt woordvoerster Ilse Segers. Wat die sancties zullen inhouden, wordt nog besproken. 

“Ook zij is aangedaan door de feiten en het is niet de bedoeling dat we haar onder de bus gaan gooien," licht Segers toe. "Intern gaan we wel bekijken welk gevolg eraan kan worden gegeven. Dat kan gaan van een waarschuwing tot het volgen van een cursus."

De dierentuin is wel in orde met alle veiligheidsvoorschriften en volgde de crisisprocedure naar behoren op, wordt verder geconcludeerd. 

Betere beveiliging

Om dergelijke situaties in de toekomst te vermijden, zal de Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde Antwerpen (KMDA) een half miljoen investeren om de verblijven van gevaarlijke dieren als olifanten, mensapen en roofdieren beter te beveiligen. 

Zo wordt onder meer het zogeheten 'Lock Out Tag Out'-systeem (LOTO, red.) sneller geïnstalleerd, een systeem dat al in gebruik is in de Zoo Antwerpen. “Het LOTO-systeem maakt het onmogelijk om in een verblijf een deur te openen wanneer een andere deur nog openstaat. Op deze manier wordt de menselijke factor tot een minimum gereduceerd”, besluit Segers. 

Doodgeschoten

De tweejarige Rani werd op 21 juni doodgeschoten in Zoo Planckendael, nadat ze kon ontsnappen uit het leeuwenverblijf. Volgens de directeur van de zoo, Dries Herpoelaert, werd eerst drie uur lang geprobeerd om de leeuw te verdoven. Pas wanneer de leeuw een treinstel benaderde waar een viertal bezoekers zich hadden verstopt, besliste een politieagent van het snelle responsteam om het dier dood te schieten. 
62 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Abdelkarim Abrddane

  deze prachtige dieren horen niet gevangen gehouden te worden om de mens te vermaken. Ze horen vrij te zijn zoals wij verwachten vrij te leven en kunnen gaan en staan waar wij willen. Waar is verdomde Gaia om zich hierover misnoegd uit te spreken. Deze leeuwin is nu dood omwille van de keuzes die de mens voor haar heeft gemaakt en niet omwille van de natuur. Beschamend dit. En wij maar claimen dat wij in een beschaafde maatschappij leven. Niets is minder waar!!!

 • Anthony van der Borght

  Ontslag met onmiddellijke ingang !!!! Andere levens op het spel gezet.. en het dier doden voor andere te rede .. !!!!

 • Josepha Van Vlaanderen

  Schandalig dat die verzorgster haar C4 niet krijgt! Dit is toch wel een heel grove fout!

 • Veronique Blauwblomme

  Het kan gebeuren dat een mens al eens verstrooid is en fouten maakt. Het zal voor die verzorger ook niet makkelijk zijn om dit te verwerken. Veel sterkte gewenst

 • Jean Pollet

  dat kind hoeft geen bijkomende straf .Dit is al zwaar genoeg . Zware gangsters verdienen een 2de kans , Waarom zij niet ? Waarom bijkomende investeringen , als de veiligheid optimaal is ? vb sluis 1 open deur -2 open als 1 dicht is