Leerling uit Vorst wordt aangerand op bosklassen, school stuurt daarna nog tweede groep naar zelfde plek

Palogne
KOS Palogne
Gisterenavond vond een crisisoverleg plaats tussen een gemeenteschool uit Vorst en een honderdtal ongeruste ouders. Die waren te weten gekomen dat een van de leerlingen van de school afgelopen november op bosklassen aangerand werd, maar hadden daarover nooit informatie ontvangen. De ouders vinden het niet kunnen dat de school daarna nog een tweede groep leerlingen naar dezelfde plek stuurde.

De feiten zouden zich afgelopen november hebben voorgedaan tijdens een verblijf op het domein van Palogne, op tien minuten van Durbuy. Het 4-jarige kind vertelde nadien aan zijn ouders over daden tijdens de bosklassen die wezen in de richting van misbruik. In het ziekenhuis werd dat vermoeden bevestigd. De ouders verwittigden de school aan de vooravond van het vertrek van een nieuwe groep leerlingen, zo'n 60, naar dezelfde plek.

Verschillende ouders klagen nu het gebrek aan communicatie van de school aan. Hoewel er een onderzoek werd geopend bij het Brusselse parket, werd niemand van de ouders op de hoogte gebracht van het voorval. 

Het oudercomité verwijt de school het voorzorgsprincipe niet te hebben toegepast door de tweede reis te annuleren en niet te hebben gecommuniceerd. Ze menen ook dat de organiserende macht te zwak heeft opgetreden.

Tijdens een overleg in het gemeentehuis eisten ze antwoorden. "Dit zijn gebeurtenissen die plaatsvonden in november en we leren vandaag pas dat onze kinderen geconfronteerd werden met een roofdier. We zijn op zoek naar antwoorden," aldus een van de ouders tegen RTBF.

Tweede bus

Velen pikken het ook niet dat de school daarna nog een tweede groep leerlingen richting Palogne stuurde, ook al hadden de ouders van het slachtoffer de school op de hoogte gebracht van de feiten. "We weten niet op welk niveau, maar er was wel degelijk sprake van een risico. En de school besloot toch om een tweede bus te laten vertrekken", keurde een van de ouders die beslissing af.

Discretie

Burgemeester Marc-Jean Ghyssels gaf toe dat er fouten werden gemaakt. "Ik erken dat er vergissingen gemaakt werden. Maar ik heb deze beslissing genomen op basis van de informatie die ik toen voor handen had", aldus de burgemeester. Hij verdedigt het gebrek aan communicatie met de discretie die ouders en het Brussels parket eisten om het onderzoek niet in gevaar te brengen. Volgens de burgemeester kregen de leraars die meereisden de instructie om de leerlingen nooit alleen te laten. Bovendien zouden psychologen de kinderen bij hun terugkeer in de gaten houden met de steun van het PMS. 

 Een ouder van een kind van de tweede groep leerlingen ontkent dat dergelijke maatregelen genomen zouden zijn geweest. De ouders waren in elk geval niet op de hoogte, luidt het.

Gemiste kans

Bernard De Vos, algemeen afgevaardigde van de rechten van het kind, vindt het gebrek aan communicatie een gemiste kans. "Als er sprake is van misbruik in een gemeenschap, is het de gewoonte om de natuurlijke opvoeders te waarschuwen. Ouders en leerkrachten kunnen hen dan waarschuwen dat ze alert moeten zijn en hen wijzen op bepaalde tekenen of symptomen. Ik heb er bij de gemeente op aangedrongen, maar ik heb pas een maand na de feiten kunnen ingrijpen. Dat is al veel te laat." 

Dader onbekend

Ook Denis Goeman, woordvoerder van de Brusselse procureur, was aanwezig op het overleg. Hij benadrukte dat de identiteit van de dader nog niet achterhaald is, en drukt iedereen op het hart om voorzichtig te zijn. "We kunnen in deze fase niet zeggen of het een persoon is uit de omgeving van de bosklassen of uit de omgeving van de school. We kunnen op dit moment nog niemand met de vinger wijzen."

Het parket van Brussel wil vandaag enkel kwijt dat het op 5 januari een onderzoek is gestart na een klacht van de ouders. Voorlopig is nog niemand opgepakt, luidt het. Meer commentaar wil het parket niet kwijt.

Burgemeester van Vorst geeft informatie aan ouders

De burgemeester van Vorst, Marc-Jean Ghyssels, heeft vandaag een delegatie van ouders van de school Sept Bonniers ontvangen. In het bijzijn van de Franstalige kinderrechtencommissaris, Bernard De Vos, gaf de burgemeester van Vorst tekst en uitleg over de feiten. De Vos treedt op als bemiddelaar. Voor leerlingen die dat willen, is er individuele begeleiding beschikbaar.

Marc-Jean Ghyssels verdedigde eerder het gebrek aan communicatie wegens de discretie die ouders en het Brussels parket eisten om het onderzoek niet in gevaar te brengen. Maar vandaag gaf hij toe dat hij zich daarin vergist heeft.
28 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • eduard janssens

  Moeten wij op de duur onze kinderen in glazen kooi zetten omdat zo'n vieze ziekelijke personen rondlopen in onze maatschappij..ik geloof hier eerder in doofpot operatie en dan nog een kind van 4 jaar moest zo iemand vast krijgen zo zijn eigen moeder hem niet meer herkennen daar wil ik bak voor doen !!

 • mia Vanantwerpen

  Een 4-jarig kind?????

 • Arthur Houben

  Waarom is dat crapuul nog altijd niet gevat?! Gelijk wie het is...politie en school doen niet echt hun best, me dunkt! En já de school had tenminste de ouders van de volgende groep MOETEN op de hoogte brengen van deze aanranding en hun de keuze laten of ze hun kinderen blootstellen aan dit risico, schuldig verzuim van de school dus!

 • Lawrence Van Damme

  Het is niet eens bekend wat er precies gebeurd is maar toch eisen er hier enkele zwakbegaafden het ontslag van de directie en leraren. Mensen toch, van welke planeet komen jullie? Gelukkig zijn er nog verstandige mensen zoals bvb peter colson, david coninx en caroline de backer hieronder.

 • Jean De Grande

  Volledig fout, Walter Stassen, de enige verantwoordelijke is de dader. Of is dat niet politiek correct genoeg?