Leerling uit Dendermonde die wapen probeert te kopen voor schietpartij op school: "Het was voor de grap"

Archiefbeeld Oscar Romerocollege
Geert De Rycke Archiefbeeld Oscar Romerocollege
In Dendermonde krijgt een jongen, die op een schoolcomputer een wapen had besteld in de VS, maatregelen opgelegd door de jeugdrechter. Vrijdag had een Amerikaans bedrijf het verontrustend bericht ontvangen, met mogelijke indicaties dat de jongen een schietpartij wilde aanrichten op een school in Brugge. De Amerikaanse veiligheidsdienst FBI waarschuwde de Belgische ordediensten, die de jongen inrekenden. Uiteindelijk bleek het om een wel erg flauwe grap te gaan.

Het gaat om een Vlaamse minderjarige jongen uit het vijfde jaar ASO. Hij is tijdens een seminarie op vrijdag op een Amerikaanse chatbox geraakt in een computerlokaal op de campus van het Oscar Romerocollege. Vandaar stuurde hij een mail, met de expliciete melding dat hij "de intentie had zo veel mogelijk slachtoffers op een school te maken”.

Die mail is onderschept door de FBI, die de Belgische politie inlichtte. Via het IP-adres konden de Belgische speurders achterhalen dat het bericht vanaf een schoolcomputer in Dendermonde werd verstuurd. Omdat in de mail een verwijzing naar de stad Brugge stond, vermoedde de politie dat de tiener een school in die stad viseerde. Brugse patrouilles hielden afgelopen weekend verschillende scholen die een schoolfeest organiseerden extra in de gaten, maar de feesten verliepen zonder incidenten. 

Verdachte opgepakt

Ondertussen voerde de Federal Computer Crime Unit (FCCU) de hele zondag een onderzoek in het Oscar Romerocollege om de computer te traceren. Toen dat gelukt was, is de leerkracht van het seminarie opgeroepen om te zeggen welke twee leerlingen aan die computer hadden gezeten tijdens de projecturen. Vervolgens zijn die leerlingen gisteren thuis opgepakt. Na verhoor is er één vrijgelaten. De andere heeft intussen bekend en zou nu ook onder voorwaarden zijn vrijgelaten.

Grap

De jongen gaf in zijn verhoor te kennen dat hij geen kwaadwillige intenties had en de consequenties van zijn handelingen niet had ingeschat. Hij werd gisteren op vordering van het parket Oost-Vlaanderen voorgeleid bij de jeugdrechter in Dendermonde. Die heeft hem een aantal maatregelen opgelegd. De jongen wordt niet opgesloten in een jeugdinstelling.

Dit jaar zijn in de VS al tien schietpartijen in scholen geweest. Daarbij vielen in totaal veertig doden. De laatste dodelijke schietpartij dateert van 18 mei. Een 17-jarige schoot toen in een school in Santa Fe tien mensen dood.
267 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • mark germanus

  Zet hem voor de grap een jaar of 10 in de doos,misschien dat hij het dan verstaan heeft.

 • guido vermeyen

  Steek hem voor de grap een maand achter tralies. Dat is de andere kant van internet, een prachtige uitvinding, maar zoals altijd: misbruikt.

 • Louis Holmes

  Daar zijn er hier nog altijd die denken dat straffen helpt. Tegen dergelijke jeugdige domheid is er geen kruid gewassen.

 • Tina Colpaert

  haha en nu een serieuze straf aub

 • roger geens

  In Nederland zijn er scholen die in samenwerking met de politie zulke shooting oefenen tegen dat er zo iets ècht gebeurt .Nu enkel nog een zot vinden die er op reageert zodat ze het in de praktijk kunnen voorkomen of anders ..... .De situatie wordt gewoon iedere dag nog gekker .