Leerkracht in spe struikelt vaak over instaptoets

Illustratiebeeld
iStock Illustratiebeeld
Aankomende studenten van de lerarenopleidingen aan de Vlaamse hogescholen presteren vaak ondermaats. Vooral voor Frans en Nederlands blijft een grote groep bij de verplichte instaptoets onder de lat, schrijft De Morgen vandaag. Het roept vragen op over de kwaliteit van het secundair onderwijs.

Jongeren die zich voor een lerarenopleiding aan de hogeschool willen inschrijven, moeten op voorhand een niet-bindende instaptoets afleggen. Vorig academiejaar was dit voor het eerst verplicht en namen 10.167 jongeren deel. Uit een nieuw rapport van de Vlaamse Hogescholenraad (Vlhora) wordt nu duidelijk dat een aanzienlijk deel van hen onvoldoende haalt. 

Bij wiskunde, waar de beste prestaties worden genoteerd, heeft 34,2 procent extra hulp nodig. Bij Nederlands is dat 43,2 procent; voor Frans blijft zelfs 48,6 procent onder de lat voor luistervaardigheid, 47,7 procent voor leesvaardigheid.

Verreweg de meeste instromende studenten komen uit het technisch secundair onderwijs (tso), gevolgd door het algemeen secundair onderwijs (aso). Maar vooral leerlingen uit het beroepssecundair onderwijs (bso), goed voor 1.563 deelnemers, hebben het moeilijk. Driekwart van hen heeft extra hulp nodig voor Nederlands en Frans. De meesten overschatten ook sterk hun capaciteiten.
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Dany Duivejonk

    De verkeerde vraag wordt gesteld, niet "het roept vragen op over de kwaliteit van het secundair onderwijs" maar "waarom kiezen jongeren die wel voldoen aan de vereisten niet voor de lerarenopleiding" ... met alle respect maar leerlingen die uit het bso komen hebben niet de kwaliteiten om het tot leraar te schoppen ...

  • Kris De Wel

    Is men hierover verbaast ? Het zal nog triestiger worden vanaf volgend schooljaar. Men heeft namelijk beslist om het aantal lesuren Nederlands te verminderen met 1 uur.

  • Bart Wijsdekkers

    Maak het een verplichte ingangstoets. Ik weet uit ervaring dat die studenten meegesleurd worden tot ze leraar zijn. Het gevolg is dat het niveau daalt, de ervaren leerkrachten nog meer moeten bijsturen en werken. Een grondige hervorming is nodig, hierbij is meer geld nodig om sterkere profielen in het onderwijs te krijgen. Het onderwijs zelf is niet de schuldige, wel de overheid wegens hun gebrek aan respect voor het onderwijs.