Leemans: "Elk akkoord van sociale partners onderging sjoemelsoftware van regering"

Marc Leemans.
belga Marc Leemans.
"De mensen zijn vandaag bijzonder kwaad wegens een dubbele ontgoocheling: eerst het aantreden van rechtse federale en Vlaamse regeringen en vervolgens omdat het weinige goede dat in de regeerverklaringen te lezen viel, keer op keer werd vermalen en vermorzeld." Dat zei ACV-voorzitter Marc Leemans vanavond in zijn speech voor Rerum Novarum.

De christelijke arbeidersbeweging viert dit jaar 125 jaar Rerum Novarum, de in 1891 door paus Leo XIII geschreven encycliek. Leemans hield zijn speech dit jaar in het centrum van Gent.

De ACV-voorzitter toonde zich trots dat zijn vakbond op vandaag "nog steeds een cruciale rol speelt, ondanks 125 jaar anti-syndicale retoriek". De vakbondsman verwees in dat verband naar de uitspraken van Unizo-topman Karel Van Eetvelt. "Het democratisch recht op actievoeren heet sinds gisteren een daad van terrorisme... Hoe laag kan je vallen", foeterde Leemans.

ACV telt meer dan 1,6 miljoen leden, benadrukte Leemans. "Meer dan 61.000 van hen zijn kandidaat voor de sociale verkiezingen, waaronder 22.000 nieuwe mensen. En nooit telde een vakbond zoveel vrouwen die zich syndicaal willen inzetten."

'Het democratisch recht op actievoeren heet sinds gisteren een daad van terrorisme... Hoe laag kan je vallen'

Marc Leemans

Woedend

Maar die mensen zijn woedend, stelde Leemans, waarna hij minutenlang de regering en de werkgevers op de korrel nam. Zo is de taxshift, waar de ACV-voorzitter in zijn speech van vorig jaar nog nadrukkelijk om vroeg om de druk op de werknemers te verlichten, "een joekel van een taxmisser" geworden.

Het sociaal overleg is dan weer "telkens opnieuw een slag in het gelaat" geworden. "Elk unaniem akkoord onder sociale partners onderging de sjoemelsoftware van de regering-Michel", luidde het, gevolg door een voorbeeld: "Vanaf juni wordt toch weer gezwaaid met sancties voor zieken en invaliden. Diametraal tegen het akkoord van de sociale partners in".

'Elk unaniem akkoord onder sociale partners onderging de sjoemelsoftware van de regering-Michel'

Marc Leemans

Vakbondsacties

Leemans herhaalt nogmaals de vakbondseis van een belasting op grote vermogens en financiële transacties, en een geloofwaardige strijd tegen de fiscale fraude. "Waar blijft in hemelsnaam dat anti-fraudeplan uit het regeerakkoord? Het moest amper 150 miljoen opbrengen, maar zelfs dat maakt Van Overtveldt (minister van Financiën, red.) niet klaar."
 
Opvallend: in de tirade tegen de regering noemde Leemans geen CD&V'ers bij naam, terwijl onder meer Zuhal Demir (N-VA), Daniel Bacquelaine (MR) en Maggie De Block (Open Vld) wel de revue passeerden. Toch kreeg CD&V, dat zich als het sociale gelaat van de regering presenteerde, een stille wenk van Leemans. "Voor ons is het al lang duidelijk: aan deze regering is voor een sociale partij geen eer te halen. En dat geldt net zo goed voor de Vlaamse regering."

'Waar blijft in hemelsnaam dat anti-fraudeplan uit het regeerakkoord?'

Marc Leemans