Lawaai, gescheld en het inpikken van parkeerplaats: in de stad hebben 4 buren op 10 ruzie

thinkstock
Lawaai, hun onuitstaanbare karakter, discussies over de planten op de perceelgrens, geroddel en gescheld, de huisdieren en natùùrlijk: het inpikken van de parkeerplaats voor de deur. Ziedaar de grootste redenen waarom meer dan 4 op de 10 stedelingen ruzie heeft met de buren, volgens de Burengeluk-studie.

Het is vaste prik geworden voor Vlaamse politiemensen en vrederechters: de burenruzie - de ene al wat heftiger dan de andere, weliswaar. In Aalst vochten afgelopen zaterdag twee buren op straat hun geschil uit, met blauwe plekken en een bloedneus tot gevolg. Voor de rechtbank in Ieper stonden twee buren uit Wervik terecht, voor een uit de hand gelopen burenruzie over de acht windhonden van de ene. Erger was het vorige week in Linkebeek, waar een 74-jarige zijn 60-jarige buur doodschoot, na een aanslepende vete over de bouw van een appartementsblok. En dat burenruzies làng aanslepen, bewijzen ze in Sint-Eloois-Winkel waar buren al - hou u vast - 48 jaar mekaar het bloed van onder de nagels pesten, maar de oorzaak van al dat gescheld zijn de betrokkenen al lang vergeten.

Herkenbaar

Hoeft het te verbazen dat één op de vier Vlamingen niet opschiet met zijn buren? Nee, zegt socioloog Ignace Glorieux (VUB): "Het spreekwoord zegt: 'Beter een goeie buur dan een verre vriend'. Maar omgekeerd geldt het ook: het is logisch dat je je het meest ergert aan wie het dichtst bij jou in de buurt is. Ruzie omdat de bladeren van de boom van de buurman jouw dakgoot verstoppen zal je niet hebben met een vriend of een familielid die 50 kilometer verder woont, hé."

Maar toch: 4 op de 10 mensen in steden heeft ruzie met zijn of haar buur, zo bleek uit de studie Burengeluk van Reynaers Aluminium. De redenen van al dat geruzie zijn herkenbaar: de buur maakt lawaai (31,8%) of heeft een onuitstaanbaar karakter (23,6%), de afscheiding tussen de percelen - de haag, de planten, de schutting - leidt tot irritatie (19,5%), geroddel en kwaadsprekerij (19,1%), scheldpartijen (15,5%) en de huisdieren (15,5%). De kinderen zorgen maar in 9% van de gevallen voor ruzie - wat desondanks verrassend weinig is.

Individualisme

Socioloog Glorieux ziet burenruzies als symptoom voor onze steeds individualistischere maatschappij. "We zijn het grootste deel van de tijd niet thuis, omdat beide partners werken. En àls we thuis zijn, moeten we ons huishouden doen, onze hobby's beoefenen, de kinderen naar het voetbal en de muziekles brengen, en dan in onze zetel ploffen voor tv. Met andere woorden: er blijft geen tijd meer over om met de buren gezellig een praatje te maken op straat of over de haag. In vele gevallen kénnen we onze buren niet eens, of maar heel oppervlakkig. Is er dan iets dat ons ergert, dan kunnen we daar niet met elkaar over praten en bouwt het chagrijn zich op. Tot we de politie bellen en de hele zaak helemaal uit de hand loopt. Terwijl even bij elkaar langslopen de avond vòòr je op zaterdagochtend de haag wil snoeien, of elkaar uitnodigen voor het feestje op vrijdagavond, dat allemaal had kunnen voorkomen."

In vele gevallen kénnen we onze buren niet eens, of maar heel oppervlakkig. Is er dan iets dat ons ergert, dan kunnen we daar niet met elkaar over praten en bouwt het chagrijn zich op

Socioloog Ignace Glorieux44 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • P DG

  Ik heb ook een buur met een vervelende blaffende hond!maar de hond is niet gekweekt net als hun kids dus wie heeft hier de schuld?

 • Ludo Adriaensens

  Heel normaal voor een maatschappij waar de meeste mensen wel het telefoonnummer van hun advocaat uit het hoofd kennen maar dat van hun (levens)partner moeten opzoeken.

 • jef vermeulen

  Sorry praten met de buren maar wat als die hardleers is ? Ik vraag al meer dan vijf jaar om een hoge boom die mijn terras en tuin volledig in de schaduw legt wat te snoeien. Doen dit niet. Beloven ja dat ze het zullen doen. Denk er ook aan om politie en vredegerecht in te schakelen als laatste redding. Dus onnozel voorstel om buur eens bij mij uit te nodigen om het uit te klaren, vergeet het.

 • patrick vogels

  het is toch raar heel veel reacties komen bij mij 100%bekend voor ,heb hier ook zo erge overburen ,maar het zijn zij niet het is steeds iemand anders ,krijg zelfs de schuld dat de hond zoveel blaft,terwijl ik amper mijn woonst verlaat omdat ik invalide ben,maar ja ze zijn "groen",nemen de auto om 1 km naar station dochter af te zetten,bijna alle dage komen er pakjes diensten ,erg groen vervuilende diesel camionnettes

 • Don Martin

  Wel leuk om deze reacties te lezen...niemand doet het zelf, altijd is de ander schuldig.......