Laurette Onkelinx: “Benoeming van Steven Vanackere bij Nationale Bank is strijdig met de wet”

 PS-politica Laurette Onkelinx.
Photo News PS-politica Laurette Onkelinx.
De benoeming van Steven Vanackere bij de Nationale Bank van België (BNB) is strijdig met de wet uit 2011 die aan beursgenoteerde bedrijven oplegt dat hun raad van bestuur voor een derde uit vrouwen moet bestaan. Dat heeft PS-politica Laurette Onkelinx vandaag gezegd op Bel-RTL. Ook Ingrid De Poorter, professor ondernemingsrecht aan de UGent, ziet een mogelijke schending van de wet op de vennootschappen, zo zei ze in De Ochtend. 

"In 2011 hebben we beslist dat er in beursgenoteerde bedrijven en in overheidsbedrijven minstens een derde vrouwen zouden moeten zetelen in de raad van bestuur. De Nationale Bank is een beurgenoteerd bedrijf. Ik heb niet de indruk dat we in 2011 hebben gezegd dat de wet zou gelden voor iedereen behalve voor de Nationale Bank", aldus Onkelinx. 

Indien de regering dus inderdaad Steven Vanackere aanstelt en er geen enkele vrouw meer zal zetelen in het directiecomité van de Nationale Bank, mag men zich volgens Onkelinx aan juridische procedures verwachten.

Juridische discussie

Volgens professor Ingrid De Poorter valt de Nationale Bank als beursgenoteerd bedrijf zeker onder de wet op de genderquota. Maar er bestaat volgens haar wel een juridische discussie of het directiecomité van de Nationale Bank geldt als een raad van bestuur. "Dat is een moeilijke juridische discussie", zo zei De Poorter in De Ochtend. 

"Je hebt verschillende organen in het bestuur van de Nationale Bank. Je hebt het directiecomité en je hebt de regentenraad. Het is niet eenvoudig om te bepalen welk orgaan de raad van bestuur is. Als je kijkt welke functies de directie opneemt, kan je dat beschouwen als een raad van bestuur. Het bestuur en het beheer is bijvoorbeeld voor hen, en dat is ook de functie van de raad van bestuur.”

Nietig

Maar kan de benoeming van Vanackere ongedaan worden gemaakt als het directiecomité wordt beschouwd als een raad van bestuur? "Als de genderquota van toepassing zijn, en ze worden niet gerespecteerd, zal de eerstvolgende benoeming nietig zijn", zegt De Poorter. "Dat zou betekenen dat ze de wet niet naleven.”

CD&V-senator Steven Vanackere.
BELGA CD&V-senator Steven Vanackere.

Bekijk ook:

De Croo: “Heisa over benoeming Vanackere is terecht”
46 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Baroen

  Waarom heeft Laurette Onkelinx niet geprotesteerd wanneer Vincent Magnée van PS signatuur in 2014 directeur van de Nationale Bank werd? Dat was toen toch ook na de wet van 2011? Als iedereen voor zijn eigen deur veegt, dan is de straat volledig proper.

 • patrick morel

  Er moet een evenredige vertegenwoordiging zijn tussen M/V, tussen de politieke partijen onderling, tussen de taalgroepen. Verwondert dat we een leger politici hebben en een legioen ambtenaren, verwondert dat dit landje verzuipt in de schulden ondanks de hoge belastingen, ik niet.

 • Erik Desloover

  Gender quota wat voor onzin is dat. Van mij gans die raad vol vrouwen zitten als ze maar bekwaam zijn. Politici in België zijn bende amateurs

 • JAN krommentak

  Wie is zij om dit te zeggen hoe durft zij dit te opperen wetende wat zij allemaal heeft gedaan voor manlief !

 • Gerry Cle

  Onkelinx heeft gelijk, de wet van 2011 is duidelijk. Er moet ook dringend een einde komen aan het geven van dure postjes aan politici voor bewezen diensten.