Laurent Louis veroordeeld tot 8 maanden cel met uitstel

Laurent Louis.
BELGA Laurent Louis.
De correctionele rechtbank van Brussel heeft ontslagnemend Kamerlid Laurent Louis vandaag veroordeeld tot acht maanden cel met uitstel en een boete van 1.200 euro voor onder andere smaad aan het adres van premier Elio Di Rupo. Hij had de premier in 2012 uitgemaakt voor pedofiel. Louis werd daarnaast ook schuldig geacht aan het beledigen van een journalist van Le Soir, die hij verweet pedofilienetwerken te beschermen.

De politicus werd daarentegen wel vrijgesproken voor het verspreiden in april 2012 van stukken uit het dossier-Dutroux, waaronder beelden van de vermoorde meisjes Julie en Melissa. De rechter oordeelde onder andere dat de verspreiding van de stukken dateerde van na het proces Dutroux, tijdens hetwelke heel het onderzoek al publiek was gemaakt.

Laurent Louis kwam in opspraak omdat hij op zijn website een oude lijst publiceerde met namen van mensen die volgens hem pedofielen of oplichters waren. In 2012 verspreidde hij ook stukken uit het dossier-Dutroux, waaronder beelden van de vermoorde meisjes Julie en Melissa. Op 22 december 2012 beschuldigde Louis de premier van pedofilie. Die dag was volgens hem de internationale dag van de pedofielen.

De rechter omschreef Laurent Louis als een "vulgaire lasteraar, met een gebrek aan respect voor de reputatie van anderen", en veroordeelde het voormalige Kamerlid tot acht maanden cel met uitstel en een boete van 1.200 euro. Louis moet ook 1.000 euro aan de burgerlijke partij.

Meester Courtoy, de raadsman van Laurent Louis, is van mening dat de feiten moeten worden beschouwd als een persmisdrijf omdat de verklaringen van Louis door hem werden geventileerd via zijn blog. Volgens Courtoy had de rechter zich onbevoegd moeten verklaren om de zaak te behandelen. Ook lieten Courtoy en zijn cliënt inmiddels weten in beroep te zullen gaan tegen de beslissing.