Laurent kan tot 77.000 euro dotatie verliezen

Facebook
Premier Charles Michel heeft van de ministerraad het mandaat gekregen om een hoorzitting te organiseren met prins Laurent over zijn aanwezigheid begin augustus - in legeruniform - op de Chinese ambassade, zonder daarvoor toestemming aan de regering te vragen. Allicht speelt de prins dit jaar nog een deel van zijn dotatie kwijt.

Premier Michel had het beloofd: hij zou ­Laurent op de vingers tikken. Deze zomer woonde de prins in militair uniform de ­viering van het 90-jarige bestaan van het ­Chinese leger bij. Meteen volgde een storm van kritiek, want daarvoor heeft hij de ­toestemming nodig van de regering en die had Laurent niet gevraagd. Het was het ­zoveelste incident op rij en de eerste minister liet weten dat dat deze keer niet onbestraft zou blijven.

Michel zette er vaart achter, want de balorige prins was vandaag het eerste agendapunt op de eerste ministerraad sinds het grote zomer­akkoord van de federale regering. De premier kreeg zoals bevestigd van de ministerraad het mandaat om een hoorzitting te organiseren met de prins. Dat is de eerste officiële stap van de ­procedure om hem te sanctioneren. Vervolgens zal Michel de ­ministerraad een voorstel van sanctie voorleggen, waarover gestemd moet worden.

Het gaat sowieso om een eenmalige sanctie: om de volledige dotatie af te nemen is een nieuwe wet nodig. De prins speelt bovendien slechts een deel van zijn dotatie kwijt. Jaarlijks krijgt hij 308.000 euro, uitbetaald in vier ­schijven - één om de drie maanden. De ­laatste schijf moet nog worden overgemaakt en het is de bedoeling om daar een deel van in te houden.

De prins heeft zelf de foto's getweet: het voorval ontkennen is dus geen optie. Lees het hele verhaal in onze Pluszone. Proef nu 4 weken gratis.
55 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • arnaud di monaco

  Laurent heeft amusementswaarde! Nog goed dat hij er nog is, of het werd een totaal saaie bedoening dat koningshuis! Graag meer schandalen aub bvb : Mathilde was ooit een man, Filip een fervente necrofiel, Astrid had een lesbische relatie met Fabiola, wijlen Boudewijn was drankverslaafde, Albert, deed het meerdere malen met Elisabeth van Engeland, en Charles is zijn buitenechtelijke zoon, Paola heeft een weedplantage in de koninklijke serres. Doet de boekjes verkopen, en goed voor de economie!

 • Zjeppe Fierens

  "Kan" en "tot" zou men in de titel moeten vervangen door "zal" en "volledig"

 • Berdine BERDINE JOOS

  Jen indertijd nog op verlof geweest, in on hotel dat ook Jaen-luc Dehaene. Het enige verschil tussen ons was, dat wij 1 kamer huurden en onze premier een HEEL verdiep. Echt waar. Het koste toen al veel geld, wat denk je dat onze ministers nu kosten ?

 • Piet Huysentruyt

  En wie dat niet geloofd, maken ze iets anders wijs

 • Davy Addiers

  Het zou toch godgeklaagd zijn dat ze ook maar iets van oververdiende dotatie zouden afnemen. Veel beter is in de zakken zitten van gepensioneerden,gehandicapten,kortom alle zwakkeren. Maar aub toch niet bij een prins met blauw bloed. Waar gaat het toch heen in deze wereld?