Laurent kan tot 77.000 euro dotatie verliezen

Facebook
Premier Charles Michel heeft van de ministerraad het mandaat gekregen om een hoorzitting te organiseren met prins Laurent over zijn aanwezigheid begin augustus - in legeruniform - op de Chinese ambassade, zonder daarvoor toestemming aan de regering te vragen. Allicht speelt de prins dit jaar nog een deel van zijn dotatie kwijt.

Premier Michel had het beloofd: hij zou ­Laurent op de vingers tikken. Deze zomer woonde de prins in militair uniform de ­viering van het 90-jarige bestaan van het ­Chinese leger bij. Meteen volgde een storm van kritiek, want daarvoor heeft hij de ­toestemming nodig van de regering en die had Laurent niet gevraagd. Het was het ­zoveelste incident op rij en de eerste minister liet weten dat dat deze keer niet onbestraft zou blijven.

Michel zette er vaart achter, want de balorige prins was vandaag het eerste agendapunt op de eerste ministerraad sinds het grote zomer­akkoord van de federale regering. De premier kreeg zoals bevestigd van de ministerraad het mandaat om een hoorzitting te organiseren met de prins. Dat is de eerste officiële stap van de ­procedure om hem te sanctioneren. Vervolgens zal Michel de ­ministerraad een voorstel van sanctie voorleggen, waarover gestemd moet worden.

Het gaat sowieso om een eenmalige sanctie: om de volledige dotatie af te nemen is een nieuwe wet nodig. De prins speelt bovendien slechts een deel van zijn dotatie kwijt. Jaarlijks krijgt hij 308.000 euro, uitbetaald in vier ­schijven - één om de drie maanden. De ­laatste schijf moet nog worden overgemaakt en het is de bedoeling om daar een deel van in te houden.

De prins heeft zelf de foto's getweet: het voorval ontkennen is dus geen optie. Lees het hele verhaal in onze Pluszone. Proef nu 4 weken gratis.