Latijn binnenkort verplicht voor alle leerlingen Franstalig onderwijs

iStock
Alle leerlingen van het tweede en derde jaar in het Franstalig middelbaar onderwijs krijgen over enkel jaren minstens twee uur Latijn per week, ongeacht welke richting ze volgen. Die opvallende beslissing staat in het zogenaamde ‘pacte d'excellence’, het hervormingsplan voor het Franstalige onderwijs dat volgende week na jarenlange debatten moet worden goedgekeurd. 

De hervorming van het onderwijs in het Franstalige landsgedeelte zal vooral een impact hebben op de laatste jaren van het lager en de eerste jaren van het middelbaar onderwijs. Alle leerlingen zullen een gemeenschappelijke opleiding krijgen vanaf het derde jaar in de lagere school tot en met het derde jaar in het middelbaar. Vandaag is die gemeenschappelijke sokkel in het middelbaar er enkel in de eerste twee jaren. 

Ook inhoudelijk verandert er heel wat, vooral in het talenonderwijs. Zo zal een tweede vreemde taal (Nederlands of Engels) verplicht worden vanaf het derde leerjaar en niet meer vanaf het vijfde. In het tweede middelbaar komt er een andere tweede taal bij. Het aantal uren Frans zal dan bovendien dalen van zes naar vier, zodat er twee uur bijkomt voor voor Latijn. Die taal wordt dan ook verplicht voor iedereen in het tweede en derde middelbaar. 

Charlotte Vanhalme, docent klassieke talen aan de ULB, wijst er in De Standaard wel op dat het niet gaat om klassiek Latijnonderwijs zoals wij dat in Vlaanderen kennen. Bedoeling is vooral het Frans te ondersteunen via een kennismaking met het Latijn. “Er zal vooral worden gefocust op woordenschat, grammatica en de vervoegingen. We willen de leerlingen duidelijk maken wat de gelijkenissen en verschillen zijn. Er worden parallellen getrokken.”

De invoering zal geleidelijk aan gebeuren vanaf 2020, schrijft L’Echo, zodat het gemeenschappelijke derde middelbaar er vanaf het schooljaar 2028-2029 komt. Leerlingen zullen dan pas vanaf het vierde middelbaar een specifieke studierichting kunnen kiezen.
39 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • joannes Roderigas

  spijtig maar als men beseft dat Vlaamse leerlingen evenveel uren frans moeten volgen dan Nederlands is dit nogmaals een slag in het gezicht van de Vlaming want die word verplicht van die weinig gebruikte taal te leren . zelfs in het landsgedeelte Luxemburg hebben studenten geen enkel uur Nederlands.

 • Alfons Detemmerman

  Als ze België zo belangrijk vinden .... zouden ze dan niet beter nederlands leren?

 • Gunter Verleyen

  In Zwitserland is het Duits en Frans naargelang waar je woont 1ste of 2de taal, 3de taal is Engels, in het Italiaans en Romaans sprekende gedeelte zijn die talen eveneens onderwezen, dit is logica!

 • Jos Vangeel

  Latijn is een nutteloze taal. Niemand spreekt dat nog!

 • Emi De graeve

  Het Oostkanton valt onder de provincie Luik : In Wallonië zou Duits moeten verplichte taal moeten zijn maar ze verfransen het hier à volant&.. Bij de autoinspectie ben je vlotter bediend als je Frans spreekt. Aldi Bütgenbach heeft vaak ééntalig Franse kassiersters, veel dokters studeerden nu in Luik ipv in Aachen enz.. Zelfs Bpost, Electrabel ... doen aan deze snelle verfransing mee.