Lanjri: "Premier, jammer dat u senatrice Saïdi niet veroordeelt"

PS-senatrice Fatiha Saïdi
BELGA PS-senatrice Fatiha Saïdi
CD&V-Kamerlid Nahima Lanjri neemt het niet dat premier Elio Di Rupo het optreden van zijn partijgenote en senatrice Fatiha Saïdi bij de repatriëring van een illegale crimineel niet veroordeelt. Ze veegde de eerste minister tijdens het vragenuurtje de mantel uit.

Mohammed C., die een zwaar crimineel verleden blijkt te hebben, werd midden februari gerepatrieerd, maar onder meer door een tussenkomst van senatrice Saïdi blies de piloot van het vliegtuig de hele operatie af en is het nu wachten op een nieuw poging.

N-VA-Kamerlid Theo Francken en zijn Open Vld-collega Bart Somers lieten de voorbije dagen hun verontwaardiging al blijken over het feit. Hij maakte die vandaag nog eens duidelijk.

Cijfers van Di Rupo
Premier Di Rupo herhaalde de reactie die hij gisteren al de wereld instuurde: dat er voor criminelen die illegaal in ons land verblijven geen plaats is in ons land. De regering geeft de voorkeur aan vrijwillige terugkeer, maar indien nodig moeten er maar gedwongen worden gerepatrieerd.

De federale regeringsleider gaf ook cijfers over de terugkeer van illegalen of uitgeprocedeerden. Zo werden vorig jaar 10.609 mensen zonder wettig verblijf van het grondgebied verwijderd, van wie 3.674 via gedwongen repatriëring, 3.029 via terugdrijving en 3.906 via vrijwillige terugkeer. De eerste twee maanden van dit jaar waren er 1.775 verwijderingen, waaronder 597 via gedwongen repatriëring, 346 via terugdrijving en 832 via vrijwillige terugkeer.

Verkeerde keelgat
Over de mislukte repatriëring van Mohammed C. gaf de premier aan dat die werd afgebroken nadat de man op het vliegtuig amok maakte en er verschillende passagiers reageerden op het gebeuren. Over Saïdi repte de premier met geen woord. Dat schoot bij Lanjri in het verkeerde keelgat. Niemand kan goedpraten wat de senatrice heeft gedaan. Dat u de kans nu laat liggen om dit te veroordelen, is dan ook jammer, verklaarde een naar eigen zeggen verwonderde CD&V'ster.

Ook Francken stelde te betreuren dat Di Rupo geen woord zei over de PS-senatrice. "U veroordeelt dit niet en dat is hetzelfde als dit goedkeuren", poneerde hij. Bart Somers zei uit de reactie van de premier in de media te hebben begrepen dat hij afstand neemt van Saïdi. Hij zei te hopen dat de regering de gedwongen uitwijzingen onverkort zal voortzetten.

Gevaar voor openbare orde
Di Rupo liet overigens nog weten dat hij de minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block heeft gevraagd om de uitwijzingsprocedures van misdadigers die illegaal in het land verblijven te versnellen. Hij verduidelijkte tot slot nog dat de Dienst Vreemdelingenzaken werkt aan een efficiëntere terugkeer van illegalen die een gevaar voor de openbare orde betekenen.

Antwerps CD&V-Kamerlid Nahima Lanjri (archief)
BELGA Antwerps CD&V-Kamerlid Nahima Lanjri (archief)