Langste fietsstraat van Europa ingereden tussen Putte en Mechelen

De Oude Baan tussen Peulis (Putte) over Bonheiden naar Mechelen is vandaag officieel ingehuldigd als fietsstraat. Volgens de initiatiefnemers is het met 6.630 meter de langste fietsstraat van Europa.

In een fietsstraat hebben fietsers voorrang op auto's en ander gemotoriseerd verkeer. De fietser inhalen mag niet en de snelheid is er beperkt tot 30 km/u. Een dergelijke straat wordt aangegeven met specifieke verkeersborden.

In België ligt al een aantal van dergelijke wegen, maar sinds zondag is er met de Oude Baan een lang stuk bijgekomen tussen Peulis en Mechelen. Het stuk is naar verluidt de langste fietsstraat in Europa. Het is niet meteen duidelijk hoeveel soortgelijke fietsstraten er in het buitenland zijn.

Het gemeentebestuur van Bonheiden ontwikkelt acht fietsstratenroutes en wil zo fietsers een volwaardig alternatief op de weg geven. De zondag geopende fietsstraat maakt ook verbinding met de fietsostrade tussen Mechelen en Antwerpen.

De feestelijkheden vonden zondag plaats aan het kasteel van Zellaer in Bonheiden. Afgevaardigden van het schepencollege van Bonheiden, Putte en Mechelen, alsook provinciaal gedeputeerde Luk Lemmens (N-VA) en Vlaams mobiliteitsminister Ben Weyts (N-VA) reden de fietsstraat officieel in.