Lange opsomming van ten laste gelegde misdaden

De criminele feiten waarvoor de vermoedelijke seriemoordenaar Michel Fourniret en zijn vrouw Monique Olivier terechtstaan, zijn vandaag voor het assisenhof van de Ardennen uitvoerig opgesomd. De 65-jarige Fourniret moet zich verantwoorden voor vijf doodslagen, gepleegd tussen 1987 en 1990, en twee moorden, gepleegd in 2000 en 2001, op meisjes en jonge vrouwen in Frankrijk en België.

Deze namiddag lazen de twee griffiers drie uur lang de akte van beschuldiging voor. Morgen wordt de opsomming van criminele feiten voortgezet en zal het persoonlijkheidsonderzoek van beide beschuldigden plaatsvinden.

"Crimineel pact"
De twee griffiers beschreven de ontvoeringen, verkrachtingen en doodslagen gepleegd door Fourniret, en, voor bepaalde feiten die tussen 1987 en 1990 gepleegd werden, door zijn echtgenote. Ook legden ze uit hoe het koppel elkaar ontmoette en lichtten ze hun "crimineel pact" toe.

Pauzes om de pijn te verzachten
De voorzitter van het assisenhof, Gilles Latapie, probeerde de pijn van de families van de slachtoffers, die talrijk aanwezig waren, wat te verzachten door korte pauzes in te lassen tussen de criminele feiten.
Fourniret gaf geen kik tijdens het voorlezen en hield zijn armen bijna de hele tijd gekruist.

Zwaar
Het opsommen van de feiten was erg zwaar voor de naasten van de slachtoffers. Meester Jean-Maurice Arnould, de advocaat van Marie-Noëlle Bouzet, de moeder van Elisabeth Brichet, zei dat zijn cliënte erg getroffen werd.

Mislukte ontvoering
Aan het moorddadige parcours van Fourniret kwam in juni 2003 een einde in Ciney na de mislukte ontvoering van "Marie". Het 13-jarige meisje kon namelijk ontsnappen uit de bestelwagen van Fourniret. Het slachtoffer werd geholpen door een automobiliste en gaf de nummerplaat van de beschuldigde door aan de politie, die hem thuis oppakte.

Brieven
Uit in hun woning in beslag genomen brieven bleek dat het koppel in 1987 een crimineel "pact" sloot, toen Fourniret in de cel zat voor aanrandingen. In de brieven beloofde hij de eerste man van Olivier te doden, op voorwaarde dat zij hem zou helpen bij het "jagen" op jonge meisjes.

Eén Belgisch slachtoffer
Enkel het tweede deel van het pact werd uitgevoerd. Zeven meisjes en jonge vrouwen zouden gedood worden. De slachtoffers waren tussen 12 en 22 jaar oud, zes Franse en één Belgisch. Isabelle Laville, Fabienne Leroy, Jeanne-Marie Desramault, Elisabeth Brichet, Natacha Danais, Céline Saison en Mananya Thumpong werden ontvoerd, verkracht, gedood en begraven, in Frankrijk of in België.

"Een mooi exemplaartje"
De modus operandi was bijna telkens dezelfde. Founiret spotte naar eigen zeggen "een mooi exemplaartje", dat hij met de wagen benaderde. Hij deed alsof hij op zoek was naar een plaats of een arts nodig had, voor zijn vrouw of zoon, om het slachtoffer in de wagen te doen stappen. Vervolgens nam hij de meisjes en jonge vrouwen mee naar zijn woning of naar een verlaten plek waar ze verkracht werden en gedood door wurging, met een kogel of door een slag met een scherp voorwerp.

Belangrijke rol voor Olivier
Het openbaar ministerie kent Olivier een belangrijke rol toe tijdens die eerste criminele periode. Zij bevond zich immers in de auto om de slachtoffers vertrouwen in te boezemen. De vrouw nam deel aan bepaalde verkrachtingen, door Fourniret bij te staan als hij niet meer opgewonden was. Ook hielp ze haar man een van de slachtoffers, dat zich verzette, te doden.

Het voorlezen van de akte van beschuldiging wordt morgen voortgezet. (belga/eb)