Langdurig zieken krijgen tot 540 euro minder

THINKSTOCK
Langdurig zieken zullen op jaarbasis tussen 240 en 540 euro minder uitkering krijgen door de nieuwe regeling die de regering invoert. Dat heeft de socialistische mutualiteit De Voorzorg berekend, schrijft Gazet van Antwerpen.

Volgens Paul Callewaert, algemeen secretaris van de socialistische mutualiteit, toont dit nog maar eens aan dat vooral de kwetsbaren het gelag van de begroting en de tax shift betalen.

De ziekte-uitkering van 60 procent van het laatste loon wordt nu nog berekend op basis van de laatste maand. Dat zal vanaf 2016 gebeuren op basis van de laatste twaalf maanden. Het effect van een anciënniteitstoeslag, opslag of indexering verdwijnt daardoor grotendeels. Volgens Callewaert komt dat voor iemand die 2.600 euro bruto verdiende neer op gemiddeld 20 tot 45 euro minder per maand. De regering wil zo 74 miljoen euro besparen.

Volgens Callewaert doet de regering in haar besparingsdrift niet alleen de ziekenfondsen, maar ook de patiënten pijn. "Op een keer gaat het ontploffen en dan is het laat om nog in te grijpen", waarschuwt hij.