Landuyt eist hardere aanpak tegen straatgeweld

Renaat Landuyt.
UNKNOWN Renaat Landuyt.

Minister van Justitie Jo Vandeurzen moet de procureur des konings aanmanen een efficiënt strafbeleid voor Anderlecht uit te werken. Die oproep doet kamerlid Renaat Landuyt (sp.a) vandaag na de vrijlating van drie Anderlechtse jongeren die opgepakt waren na incidenten met de politie. "Onbegrijpelijk", vindt Landuyt, die de vrijlating wijt aan het lakse optreden van de procureur.

Agenten bekogeld
Bij de incidenten eind vorige week werden agenten met stenen bekogeld en kwam het tot schermutselingen. Daarbij werden twee 19-jarige jongeren opgepakt. Op het politiecommissariaat kwam het later opnieuw tot incidenten en werd een derde jongeman opgepakt. Het trio werd nadien weer vrijgelaten.

"Niet lijdzaam toezien"
"De minister van Justitie Vandeurzen kan niet langer lijdzaam toezien", stelt Landuyt, die de toestand in de Brusselse gemeente ernstig noemt. "Na de stoere verklaringen van de burgemeester van Anderlecht en de minister van Binnenlandse Zaken, is het nu aan de minister van Justitie om zijn bevoegdheden volop te gebruiken. Ik verwacht dat hij de procureur bij zich roept en eist dat die een strafbeleid voor Anderlecht uitwerkt", luidt het.

Halt toeroepen
Het socialistische kamerlid vindt dat het straatgeweld in Anderlecht een halt moet worden toegeroepen. Het is volgens hem de taak van het gerecht om efficiënter op te treden. "Alleen zo zullen deze jongeren begrijpen dat straatcriminaliteit niet getolereerd wordt, ook niet in Anderlecht. De minister van Justitie en de procureur mogen de politie niet in de steek laten", besluit hij. (belga/svm)